Σεισμός στο Ηράκλειο / Τι λένε Παπαζάχος, Λέκκας, Σκορδίλης,Τσελέντης για το εάν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο Ηράκλειο και ειδικά στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες βρίσκεται σε διέγερση.

Όπως είπε αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια, εξήγησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή».

Μανώλης Σκορδίλης: Θα πρέπει να περιμένουμε 1με δυο 24ωρα

«Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος, όμως το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να περιμένουμε ένα με δύο 24ωρα», είπε ο  Μανώλης Σκορδίλης και πρόσθεσε: «η Κρήτη δίνει ισχυρούς σεισμούς, όμως το θέμα είναι το σημείο, όπου εκδηλώνεται ένας σεισμός. Είναι κάποιες περιοχές που φιλοξενούν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς και κάποιες άλλες μικρότερα ρήγματα, που θα δώσουν σεισμούς μέτριας έντασης».

«Κεραυνός εν αιθρία» ήταν οι 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ για τον καθηγητή γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.

Στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να το πούμε επιστημονικά αλλά ακολουθώντας τη λογική» και γι’ αυτό επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή όλο το επόμενο διάστημα.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )

Τσελέντης για σεισμό Ηράκλειο / Τα 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός – Αναμένουμε μεγάλους μετασεισμούς έως 5,4

ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
(ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Οκαθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο κύριος αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι μπορεί να σημειωθούν μεγάλοι μετασεισμοί μεγέθους 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε ότι «μας έπιασε εξαπίνης αυτός ο σεισμός, γιατί δεν είχε δώσει τόσο μεγάλο γεγονός εκεί».

Μάλιστα ανέφερε ότι το ίδιο φαινόμενο με εκατοντάδες μικρούς σεισμούς, είχε καταγραφεί το 1950, όμως,  τότε οι δονήσεις δεν ξεπέρασαν τα 5 Ρίχτερ.

Όσον αφορά στη μεγάλη καταπόνηση των σπιτιών και γενικότερα των κτιρίων ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους εάν δεν πάρουν τη σύμφωνη γνώμη των μηχανικών που θα εξετάσουν τα χτυπημένα από την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr)