Σκάνδαλο Novartis: Επίσπευση της έρευνας για Άδωνη και Αβραμόπουλο ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας

Πρόκειται για τα δύο πολιτικά πρόσωπα τα οποία ακόμη ερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές σχετικά με τυχόν εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, έχουν ήδη αποσταλεί από το εξωτερικό οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2017 από την Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη. Τους τελευταίους μήνες όμως με την δημιουργία της νέας υπερεισαγγελίας που προέκυψε από την ενοποίηση της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η έρευνα συνεχίζεται από την νέα Οικονομική Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα έχει μπει στο αρχείο για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Γιάννη Στουρνάρα και Μάριο Σαλμά, ενώ ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει ασκηθεί στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Δείτε επίσης: Novartis_Gate: Για ποια πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Τον Νοέμβριο μάλιστα του 2019 η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 224 υπέρ και μία κατά (Σοφία Βούλτεψη) αποφάσισε την άρση της ασυλίας του προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όπως άλλωστε είχε ζητήσει και ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Ασκείται δίωξη κατά Λοβέρδου, ήρθη η ασυλία του

Συνεχίζεται η έρευνα για τους γιατρούς

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και ειδικότερα για τυχόν εμπλοκή γιατρών στην υπόθεση. Ήδη ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή και ακόμη επτά στελεχών της εταιρείας για δωροδοκίες γιατρών. Μάλιστα οι δωροδοκίες γίνονταν μέσω δήθεν προγραμμάτων και επιστημονικών μελετών της εταιρείας τα οποία χρησίμευαν ως ένας κεκαλυμμένος τρόπος για χρηματισμούς.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν σε 10 προγράμματα της εταιρείας την περίοδο 2008 – 2015. Πρόκειται για δήθεν προγράμματα και επιστημονικές μελέτες της εταιρείας μέσω των οποίων δωροδοκούνταν γιατροί στη χώρα μας, με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης. Ένας καλυμμένος τρόπος δωροδοκίας των γιατρών προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Δείτε επίσης: Υπόθεση Novartis: Νέα ποινική δίωξη σε Φρουζή και ακόμη επτά στελέχη της εταιρείας για δωροδοκίες γιατρών

Δεν έχει κατατεθεί αίτημα αποζημίωσης

Στο μεταξύ σύμφωνα το documentonews.gr, ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αγωγή αποζημίωσης σε βάρος της εταιρείας Novartis για πρακτικές διαφθοράς στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ενάμιση χρόνος από τότε που η εταιρεία ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο και παρά το γεγονός ότι από το Δεκέμβριο του 2020 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση.

Συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ετοιμάζονται να στείλουν σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ζητηθούν από τις ΗΠΑ στοιχεία προκειμένου να κατατεθούν στη συνέχεια οι όποιες αγωγές αποζημίωσης. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis στις ΗΠΑ όπου δέχτηκε να καταβάλλει 340 εκατ. δολάρια για πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στη χώρα μας και 10 μήνες μετά τη θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Δείτε επίσης: «Χαϊδεύουν» τη Novartis: Ακόμη δεν έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη

(ΠΗΓΗ : https://www.documentonews.gr )