Σουηδία: Έπεσε η κυβέρνηση Λεβέν εξαιτίας των ενοικίων

Αιτία η άρση στήριξης της Αριστεράς ώστε η ελεύθερη αγορά να ΜΗΝ καθορίζει το ύψος των ενοικίων

Έπειτα από έντεκα άκαρπες προτάσεις δυσπιστίας στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας, ο Στέφαν Λεβέν, που έως σήμερα διακρινόταν για την ικανότητά του να επιβιώσει στις πολιτικές κρίσεις μετά την άφιξή του στην εξουσία το 2014, έγινε ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης της χώρας που ανετράπη.

Η διαμάχη ξέσπασε την Πέμπτη, όταν το κόμμα της Αριστεράς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Ο λόγος: ένα σχέδιο, ακόμη προκαταρκτικό, μεταρρύθμισης των ενοικίων. Η πρόταση προβλέπει τον περιορισμό των ελέγχων στα ενοίκια κυρίως για τις νεόδμητες κατοικίες.

Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στάθηκε η προσπάθεια να βρεθεί λύση αναφορικά με το πλαίσιο των κανονισμών που διέπει το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των ενοικίων. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς επιθυμούσαν τη χαλάρωση των κανονισμών, έτσι ώστε οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς να καθορίζουν το ύψος των ενοικίων ειδικά για τα νεόδμητα σπίτια.

(σσ. εδώ φυσικά η ελεύθερη αγορά ορίζει την τιμή των ενοικίων χωρίς οι ενοικιαστές να έχουν κανένα λόγο για τις παράλογες ενίοτε τιμές ενοικίων κατοικιών… )

Ο Λέβεν που ηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πρότεινε συμβιβαστικά η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου να προέλθει μέσα από το διάλογο και τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της στεγαστικής αγοράς. Ωστόσο, η Αριστερά απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση και απέσυρε τη στήριξη του προς το πρόσωπο του.

«Ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη (ήτοι η κοινή γνώμη) καλείται να διαπραγματευτεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό πως μοιάζουν αποφασισμένοι να αυξήσουν τα ενοίκια του κοσμάκη» σχολίασε οργισμένη η επικεφαλής της Αριστεράς, Νούσι Νταντγκοστάρ.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν ηττήθηκε σήμερα στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του, που διεξήχθη στο σουηδικό κοινοβούλιο, μια πρώτη στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας, που του δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας προκειμένου είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει νέες εκλογές.

Για να πέσει η κυβέρνηση, οι ψήφοι του πρώην κομμουνιστικού κόμματος ενώθηκαν με εκείνες της ακροδεξιάς των Δημοκρατών της Σουηδίας, όπως και της δεξιάς, του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών και των Χριστιανοδημοκρατών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Ημερησία,Το Βήμα

(ΠΗΓΗ :https://www.imerisia.gr/  ΚΑΙ https://www.tovima.gr)