Σούπερ τσιρότο από το δηλητήριο φιδιού, σταματά την αιμορραγία

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Western στον Καναδά δημιούργησαν μια κολλώδη ουσία που μπορεί να τοποθετείται εν είδη τσιρότου σε μια πληγή και να σταματά την αιμορραγία. Σύμφωνα με τους δημιουργούς η ουσία αυτή μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς διατηρώντας στην ζωή τον τραυματία μέχρι να δεχθεί την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Το ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ότι βασικό συστατικό αυτού του τσιρότου είναι το δηλητήριο ενός φιδιού. Πρόκειται για το Bothrops atrox το πιο κοινό είδος βόθρακα που είναι μια οικογένεια φιδιών με διάφορα ιδιαίτερα δηλητηριώδη είδη. Το συγκεκριμένο είδος ζει στις βόρειες περιοχές της Νοτίου Αμερικής. Το δηλητήριο αυτού του φιδιού περιέχει το ένζυμο ρεπτιλάση. Οι ερευνητές εμφύτευσαν στο ένζυμο μια τροποποιημένη για την περίσταση ζελατίνη δημιουργώντας ένα νέο υλικό που τοποθετείται πάνω σε ένα τραύμα και ενεργοποιείται αν πέσει πάνω του φως. Όπως διαπιστώθηκε το υλικό αυτό σταματά την αιμορραγία.

«Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης να σταματήσει μια αιμορραγία αυτό το σούπερ τσιρότο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στο τραύμα και ρίχνοντας πάνω του κάποιο φως όπως για παράδειγμα μια δέσμη λέιζερ ή τον φακό του κινητού τηλεφώνου για λίγα δευτερόλεπτα αυτό θα κάνει την δουλειά του» αναφέρει ο Κιμπρέτ Μικουάνιντ, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Western, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» οι ερευνητές αναφέρουν το αιμοστατικό υλικό που δημιούργησαν δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε διαφόρων ειδών τραύματα που προκαλούν έντονη αιμορραγία όπως βαθύ κόψιμο του δέρματος, τραύμα στην αορτή ακόμη και αιμορραγία του ήπατος. Το σούπερ τσιρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα πεδία μαχών όσο και σε τροχαία ατυχήματα και άλλες περιπτώσεις που είναι υπάρχει ανάγκη άμεσης διακοπής της αιμορραγίας σε ένα τραυματία. Μένει να δούμε αν και πώς μπορεί το υλικό αυτό να παραχθεί σε μαζικό επίπεδο και αν το κόστος του είναι τέτοιο που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα φαρμακεία.

(ΠΗΓΗ : https://www.naftemporiki.gr)

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend