Τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν νέα, προδιαγεγραμμένη, τραγωδία: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άγγιξε ξανά τις 4.000 – 3.937 – και οι 54 θάνατοι που καταγράφηκαν αποτελούν και τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων απωλειών από τον κορονοϊό εδώ και πέντε μήνες, από τις 21 Μαίου.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα του ΕΟΔΥ επίσης, σε μέσο όρο επταημέρου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας, με 3.320νέες μολύνσεις. Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο ακόμη και από τα ρεκόρ του Αυγούστου, όταν ο μέσος όρος επταημέρου ήταν 3.258 κρούσματα.

Η εικόνα αυτή θεωρείται «κόκκινος» συναγερμός από τους επιστήμονες για δύο λόγους:

  • Ερχεται δύο εβδομάδες μετά την άρση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή τις πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά.
  • Συμπίπτει με τις παρελάσεις και τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου όπου θεωρούνται δεδομένες οι νέες εστίες επικίνδυνου συνωστισμού  – εστίες, όπως αυτές που ήδη καταγράφηκαν χθες στον Αγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.

Ειδικά η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται και πάλι ως τα hot spots της πανδημίας, με το ιϊκό φορτίο να εκτοξεύεται και τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού να είναι χαμηλότερα, σε αρκετές περιοχές, ακόμη και του 50%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 623 κρούσματα έναντι 710 στην Αττική που έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο 7ήμερο είναι 458, ενώ η 4η Υγειονομική Περιφέρει στην οποία υπάγονται 14 νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας ανακοίνωσε πως από τους 340 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 52 ημέρες οι 299 – δηλαδή ποσοστό 88% – ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γεμάτες σε ποσοστό άνω του 90%, μεγάλη ανησυχία προκαλούν επίσης η Ημαθία και η Πιερία όπου χθες διαπιστώθηκαν 164 και 133 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ η άλλη μεγάλη και παράλληλη τραγωδία είναι ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Χθες έγιναν μόνον 344 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού εξακολουθεί μετά βίας να αγγίζει το 60%. Ουσιαστικά, το εγχείρημα των εμβολιασμών δεν έχει απλώς βαλτώσει αλλά δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στην τελευταία θέση των εμβολιασμών και στις πρώτες θέσεις των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού μεταξύ όλων των αναπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά την εικόνα αυτή ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει στη χαλαρή αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας. Χθες εν μέσω των νέων ρεκόρ, ανακοίνωσε ότι αίρονται σχεδόν πλήρως οι περιορισμοί που αφορούν την είσοδο και παρουσία των πελατών στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και λιανικής – ήτοι, μειώνεται στα 2 τ.μ. από 9 τ.μ. ο χώρος ανά πελάτη.

Παράλληλα τα πάντα είναι έτοιμα, και ελεύθερα, για την κορύφωση των εορτασμών του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου από σήμερα έως την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, με τους επιστήμονες να φοβούνται επανάληψη του περσινού τραγικού έργου. Οι χθεσινές εικόνες από τον Άγιο Δημήτριο, με πιστούς και ιερωμένους να συνωστίζονται ξανά χωρίς μάσκες και αποστάσεις προφανώς δικαιολογούν αυτούς τους φόβους, ενώ αγωνία υπάρχει και για την στρατιωτική παρέλαση της Πέμπτης η οποία αποφασίστηκε να γίνει με μάσκες και να μην ξεπερνά σε διάρκεια την μία ώρα.

Η μαθητική παρέλαση, η οποία επρόκειτο να γίνει αύριο Τετάρτη, ματαιώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή – χθες το βράδυ, με την κυβέρνηση να παίρνει τη σχετική απόφαση λόγω του εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr