Στο τραπέζι μουσική και ωράριο

Ως γνωστόν ήδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει σχεδόν τα πάντα από οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες -παρ’ όλο που η πανδημία παραμένει εδώ- ποντάροντας τα ρέστα της στον καλό καιρό, στα αμφιλεγόμενα self tests και στους εμβολιασμούς, οι οποίοι όμως προχωρούν αργά, με το τελευταίο γεγονός να οδηγεί ειδικούς να εκφράζουν φόβους για την έλευση τέταρτου κύματος.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή έχει πλέον ανοίξει, η κυβέρνηση κοιτάζει τώρα πώς θα ανοίξει και τα τελευταία που παραμένουν κλειστά και ένα από αυτά είναι η μουσική σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ., η οποία εξακολουθεί να απαγορεύεται παρότι η εστίαση είναι εδώ και καιρό ανοιχτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και το θέμα της μουσικής θα τεθεί, με την κυβέρνηση να εξετάζει να την επαναφέρει από αυτό το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει και ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα, όπως η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας (υπενθυμίζεται ότι σήμερα η νυχτερινή απαγόρευση ξεκινά στις 00.30) ή η αύξηση των ατόμων σε δεξιώσεις, γάμους, βαφτίσεις κ.λπ. (σήμερα επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα).

Το ότι εξετάζονται τα παραπάνω επιβεβαίωσε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δηλώνοντας ότι όλα αυτά τα θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα της επιτροπής «ώστε να δοθεί μια ορατότητα στους πολίτες, που θέλουν να προγραμματίσουν τέτοιου τύπου δραστηριότητες σε μεταγενέστερο χρόνο».

Σε μελλοντικό χρόνο

Παράλληλα η κ. Πελώνη θέλησε να βάλει προς το παρόν φρένο στη συζήτηση περί προνομίων για τους εμβολιασμένους και τη μετέθεσε για όταν θα προχωρήσει η διαδικασία του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλώνοντας ότι «αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να λάβει πρακτική μορφή αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού. Και αναφέρομαι στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες δεν έχει ανοίξει ακόμη η διαδικασία του εμβολιασμού, που είναι από 18 έως 29 ετών, για τις οποίες αναμένονται ανακοινώσεις αυτές τις μέρες».

Είναι δεδομένο ότι στην κυβέρνηση το εξετάζουν προκειμένου να το εφαρμόσουν σε μελλοντικό χρόνο και στο μέγαρο Μαξίμου λένε ότι αντί της λέξης «προνόμια» προτιμούν τη λέξη «δικαιώματα». Αναφορικά με αυτά τα προνόμια, ένα πράγμα που σκέφτονται στην κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έδειξε προχθές ποιες είναι οι σχετικές συζητήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο λέγοντας ότι «πρέπει να δώσουμε κίνητρα» για εμβολιασμό και μιλώντας για «μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις εντός ή εκτός της επικράτειας» ή για «τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι ενδεχομένως χώρους που σήμερα είναι κλειστοί και θα ανοίξουν γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί».

Την ίδια ώρα, όμως, κατά των προνομίων στους εμβολιασμένους τάχθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας (Open) ότι «και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Ο λαϊκισμός

Εν τω μεταξύ νέες αιχμές προς την κυβέρνηση άφησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος στην ερώτηση (ieidiseis.gr) αν τον ανησυχεί κάτι στην παράταξή του, απάντησε, μεταξύ άλλων, πως «η χειρότερη μορφή του λαϊκισμού μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ο “μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός”, δηλαδή μεταρρυθμίσεις στα λόγια και επικοινωνιακή αξιοποίηση κάποιων πρωτοβουλιών, που όμως δεν θα καταλήξουν στις αναγκαίες τομές που επιβάλλονται από τις σημερινές ιστορικές συνθήκες».

Επιπλέον, ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην κατάργηση των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, καταγγέλλοντας τον τρόπο και αφήνοντας σαφείς αιχμές για την υπουργό Παιδείας, επιτέθηκε στην Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τη Νίκη Κεραμέως για την απόφαση για κατάργηση 37 τμημάτων ΑΕΙ. «Εξέτασε τη στάση μου στο συγκεκριμένο θέμα και απεφάνθη με περισπούδαστο ύφος ότι “οι σηκωμένες γροθιές” και τα “ναι μεν αλλά” είναι τα εργαλεία του λαϊκισμού, που μας έφτασαν εδώ. Κατά βάθος, ίσως και ανεπιγνώστως, με τη δήλωσή της αυτή εκφράζει την οφειλόμενη αυτοκριτική της που αφορά τον αλόγιστο και πελατειακό τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έσπερνε Πανεπιστήμια στη χώρα», είπε ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής.

 

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Εφημ. Συντακτών