Σ. Φάμελλος: Η Θεσσαλία δεν μπορεί να περιμένει άλλο την υλοποίηση των έργων υδατικών πόρων

«Τελικά, από ό,τι φάνηκε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής με την ευρωπαϊκή πολιτική στη διαχείριση υδάτων, ενώ τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού, παρότι είχαν το σύνθημα μένουμε Ευρώπη, υποστήριζαν στη Θεσσαλία επιλογές μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης σχετικά με το Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Θεσσαλίας

 

Το θέμα της προόδου εφαρμογής του Αναθεωρημένου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας έφερε χθες στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής, δεν απάντησε στη σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις 08.07.2021.

Ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε στον αρμόδιο Υφυπουργό, Γ.Αμυρά, ότι με βάση και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, υπ’ αριθμ.2228/2020, με την οποία απορρίφθηκαν οι προσφυγές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας και τοπικών φορέων κατά του Αναθεωρημένου Σχεδίου, υπάρχει πλέον απόλυτη θωράκιση στο σχεδιασμό και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα έργα. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία να καθυστερεί η επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας μέσω τοπικών έργων ταμίευσης και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, περιμένοντας το αδιέξοδο μέτρο της μεταφοράς νερού με την εκτροπή του Αχελώου.

Επιπλέον σημείωσε ότι παρά τις έως τώρα απαντήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την έναρξη ωρίμανσης κάποιων έργων του παλαιότερου προγραμματισμού (2014) μετά από δύο χρόνια, δεν υπάρχει εκτίμηση για τα νέα έργα του Σχεδιασμού (2017) ούτε για το αποτύπωμα των απαραίτητων παρεμβάσεων στα αρδευτικά δίκτυα, ειδικά σε όρους εξοικονόμησης νερού. Γιατί η μείωση της αρδευτικής κατανάλωσης ανά στρέμμα στη Θεσσαλία είναι διαχρονικός στόχος και δεν έχουν αναληφθεί ουσιαστικές πρωτοβουλίες για αυτό.

Αντίθετα, η προγραμματική σύμβαση που είχε ξεκινήσει το 2019 από το ΥΠΕΝ με την Εγνατία Οδό, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Λάρισας και Κιλελέρ για την ωρίμανση έργων διακόπηκε από τη μεριά της Εγνατίας Οδού και πρέπει να αντικατασταθεί και να εκκινήσει εφόσον είχε υπογραφεί με εξασφαλισμένους πόρους το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης επεσήμανε ότι ο λόγος καθυστέρησης της ένταξης νέων έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2014-2020 οφειλόταν στο ότι το πρόγραμμα είχε «παγώσει» έως το τέλος του 2017, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ δεν είχε ολοκληρώσει εγκαίρως, μέχρι το 2015, την 1η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ. Για το λόγο αυτό πρέπει η χώρα να μην καθυστερήσει πάλι στην αναθεώρηση και του Σχεδιασμού Υδατικών Πόρων και του Σχεδιασμού Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας.

«Αναρωτιόμαστε πότε θα τελειώσετε με τη 2η Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ, που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2021 ώστε να μην έχουμε πάλι ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, κατόπιν και της νέας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του Δεκεμβρίου του 2020. Διότι από τη μια μεριά ο Υπουργός κ. Σκρέκας έχει πάγια θέση υπέρ της εκτροπής του Αχελώου, αλλά στην πρόσφατη απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Θεσσαλίας, έβαλε τίτλους τέλους στην εκτροπή».

«Η συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου έχει καθυστερήσει όλη τη Θεσσαλία, με ευθύνη άλλων κομμάτων και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, και θα δεχθούμε την όποια αυτοκριτική κάνετε. Τελικά, από ό,τι φάνηκε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής με την ευρωπαϊκή πολιτική στη διαχείριση υδάτων, ενώ τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού, παρότι είχαν το σύνθημα μένουμε Ευρώπη, υποστήριζαν στη Θεσσαλία επιλογές μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι νέοι σχεδιασμοί για υδατικούς πόρους και πλημμύρες πρέπει να επιταχυνθούν από τη μια, αλλά και να λάβουν από την άλλη υπόψη το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία και πρέπει να αποτελεί την προϋπόθεση σχεδιασμού αλλά και χρηματοδότησης», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Στην απάντησή του ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε σε νέες προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα εμπλουτισμού, ανακοίνωσε την χρηματοδότηση και ωρίμανση αρκετών έργων του ΣΔΛΑΠ του 2017 και ανέφερε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει την εκτροπή του Αχελώου στο πλαίσιο της 2ης Αναθεώρησης, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.  ​

(ΠΗΓΗ : https://left.gr )