Τα φίδια έζωσαν τους Βρετανούς

Μαργαρίτα Βεργολιά

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία μπαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των συνεπειών του Brexit, που φέρνουν ακρίβεια και ελλείψεις σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ τα χειρότερα έρχονται τα Χριστούγεννα που λήγουν οι προσωρινές βίζες εργασίας των Ευρωπαίων πολιτών. ● Ενας λόγος παραπάνω για οργή μετά τις αποκαλύψεις περί φοροδιαφυγής της οικονομικής ελίτ!

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ενέργειας έχουν βάλει «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών. Οι συνέπειες είναι πλέον ορατές και στη βιομηχανία τροφίμων, που ετοιμάζεται για μετακύλιση του κόστους, με ανατιμήσεις βασικών αγαθών.

Ελλείψει εν τω μεταξύ ανθρώπινου δυναμικού, και δη οδηγών βαρέων οχημάτων -ένεκα Brexit και πανδημίας- τα ράφια στα σούπερ μάρκετ αδειάζουν, το ίδιο και οι δεξαμενές στα βενζινάδικα, τις οποίες πασχίζει από χθες να γεμίσει ο στρατός, βοηθώντας στις παραδόσεις καυσίμων.

Στο μεσοδιάστημα, οι φαρμακοποιοί καταγράφουν σε αρκετές περιοχές καθυστερήσεις στη διανομή φαρμάκων και εκφράζουν φόβους για ελλείψεις.

Κι αυτό, στον απόηχο της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης για αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κλάδοι υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, εν μέσω πανδημίας.

Μοιραία, λοιπόν, οι τελευταίες αποκαλύψεις των Pandora Papers, μεσούντος του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, ήρθαν για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ως «κερασάκι στην τούρτα».

Οπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα, σημαντικοί δωρητές των Τόρις επιδίδονταν σε συστηματική φοροαποφυγή, «κρύβοντας» τις περιουσίες τους μέσω offshore εταιρειών, ιδρυμάτων και φορολογικών παραδείσων και στερώντας από το βρετανικό Δημόσιο έσοδα εκατομμυρίων στερλινών.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται, σύμφωνα με το BBC, και ο ρωσικής καταγωγής Βίκτορ Φεντότοφ, πρώην στέλεχος στον πετρελαϊκό τομέα, νυν ιδιοκτήτης ενεργειακής εταιρείας, που θέλει να αναλάβει το έργο σύνδεσης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας με υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης.

Μπροστά στο διογκούμενο αυτό χάος, η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να προτιμά να… ρίχνει «την μπάλα στην εξέδρα». Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, ο μεν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρκέστηκε να δηλώσει ότι όλες οι δωρεές στο κυβερνών κόμμα περνούν από έλεγχο. Ο δε υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, τόνισε γενικόλογα ότι οι βρετανικές φορολογικές αρχές θα εξετάσουν τις καταγγελίες.

Κατά τα λοιπά, ουδείς εκ των δυο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας αύξησης των φόρων, την ώρα που η εκτόξευση των τιμών ενέργειας εντείνει τις πληθωριστικές τάσεις και απειλεί να βάλει «φρένο» στις προβλέψεις για ανάπτυξη 7% φέτος.

Μπροστά στο ορατό πια ενδεχόμενο ενός νέου «χειμώνα δυσαρέσκειας» (όπως το κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που γονάτισε τη βρετανική οικονομία στα τέλη της δεκαετίας του ’80), ο πρωθυπουργός και υπουργικά στελέχη παρελαύνουν από το βήμα του κομματικού συνεδρίου, στο Μάντσεστερ, εκθειάζοντας λίγο-πολύ αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν το «θαύμα της βρετανικής αναγέννησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε φιλόδοξο σχέδιο να στραφεί στην «πράσινη» παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035, απαλλάσσοντας έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μεταβλητότητα των τιμών των ορυκτών καυσίμων – όπως του φυσικού αερίου, που τώρα έχει τινάξει στον «αέρα» τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Βρετανών. Ο δε Σούνακ υποσχέθηκε μια κραταιά οικονομία, που θα βασίζεται σε «καλή δουλειά, καλύτερες δεξιότητες και υψηλότερους μισθούς», χάρη «στην ευελιξία και την ελευθερία που παρέχει το Brexit».

«Ο δρόμος προς τα εμπρός για τη χώρα μας δεν είναι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση», είχε διακηρύξει ένα 24ωρο νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Brexit, Τζόνσον, υπερασπιζόμενος την άτεγκτη μεταναστευτική πολιτική του. Η Βρετανία έβαλε τέλος, υποστήριξε, σε «ένα ξεχαρβαλωμένο οικονομικό μοντέλο, που βασιζόταν σε χαμηλούς μισθούς και χαμηλές δεξιότητες και χρόνια χαμηλή παραγωγικότητα».

Προς το παρόν, βέβαια, ελπίζει σε ένα άλλο θαύμα, αυτό των Χριστουγέννων, οπότε λήγουν τυπικά οι συνολικά 10.500 προσωρινές βίζες εργασίας που η κυβέρνησή του έδωσε σε οδηγούς και υπαλλήλους στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαοτική κατάσταση στη χώρα.

Οχι τυχαία, μέσα σε αυτό το κλίμα επέλεξε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, να σηκώσει νέο «έργο» για επαναδιαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας. Χθες, προειδοποίησε με μονομερή άρση των τελωνειακών ρυθμίσεων εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση με την Ε.Ε.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα», υποστήριξε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης από την Ντάουνινγκ Στριτ «του μηχανισμού προστασίας του άρθρου 16», που προβλέπει την παράκαμψη ορισμένων ρυθμίσεων της συμφωνίας σε περίπτωση «σοβαρών οικονομικών, κοινωνικών ή περιβαλλοντικών δυσχερειών».

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γράφουν οι Times. Ο Ντέιβιντ Φροστ έχει εν τω μεταξύ ήδη εκπονήσει προτάσεις για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο. Οι Βρυξέλλες αρνούνται, πάντως, κάθε είδους επαναδιαπραγμάτευση και δηλώνουν ανοιχτές σε συνομιλίες για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr )