Το όραμα της Μελίνας / του Πάνου Σκουρολιάκου *

Ζούμε την εποχή που τσιμεντώνεται η Ακρόπολη, που εκλιπαρούμε να μας δανείσουν για λίγο τα Γλυπτά που έκλεψε ο  Έλγιν

Μετά από δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη, φτάνει κανείς στο σημείο να αναρωτηθεί αν έχει νόημα να προσπαθεί να την παρακολουθήσει στις ακατανόητες πολιτικές αποφάσεις της. Αν υπάρχει λόγος να προσπαθήσει να αντιληφθεί γιατί η κυβέρνηση γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, τη στοιχειώδη λογική, την άρνηση κατανόησης της πραγματικότητας.

Έτσι, θα δεχθεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που προφανώς αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει νόμιμα. Αλλιώς, ποιος ο λόγος να στείλει άλλα προς αντικατάστασή τους στο Βρετανικό Μουσείο; Παρ’ όλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον κάνει τον δύσκολο: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», δηλώνει, «έχει μια σταθερή, μακροχρόνια σχέση με τα Γλυπτά, η οποία έγκειται στο ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον λόρδο  Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου από την απόκτησή τους». Μας ζητάει και τα ρέστα δηλαδή! Και εμείς -ο Κ. Μητσοτάκης για την ακρίβεια- επιμένουμε να ζητάμε ανταλλαγές.  Άραγε τι τίμημα θα πρέπει να καταβάλουμε για να μετακινηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, από αυτή τη σκληρή και μονολιθική θέση;

Εν τω μεταξύ, σε μια απόπειρα δημιουργίας αίσθησης ότι η υπόθεση προχωρά, ο Κ. Μητσοτάκης και η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός οργάνωσαν τη μεταφορά δέκα θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης(!). Περιμέναμε τα ελληνικά ΜΜΕ να θίξουν το θέμα. Αλίμονο όμως! Αυτά προβάλλουν σαν μεγάλη την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού για ανταλλαγή, την οποία ανταλλαγή αποσιωπούν.

Προβάλλεται δε το όλο εγχείρημα ως η καθαρή και γενναία επιστροφή των κλεμμένων από τον λόρδο  Έλγιν θησαυρών και ως δικαίωση του αγώνα που ξεκίνησε η αξέχαστη Μελίνα. Μα η μεγάλη αυτή Ελληνίδα αξίωσε την καθαρή και χωρίς υποσημειώσεις επιστροφή των μαρμάρων στον φυσικό τους χώρο. Ξεκίνησε μάλιστα και το Μουσείο της Ακρόπολης με ειδικό χώρο, έτοιμο να τα υποδεχθεί. Ποτέ δεν μίλησε η Μελίνα για ανταλλαγές, των οποίων ο χρόνος «φιλοξενίας τους» προφανώς θα είναι συγκεκριμένος και αυστηρά προσδιορισμένος. Χρόνος που, όταν θα λήξει, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στο Βρετανικό Μουσείο.  Όμως, πάνω στο όνειρο της Μελίνας συμφώνησε ο ελληνικός λαός. Με εκείνης το όραμα ταυτίστηκε.

Όμως ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί μέρα με την ημέρα την παγίδα που του έστησαν για να ξεπουληθεί το κοινό μας βιος. Στην ενέργεια, στα ταμεία, στην Παιδεία, την Υγεία, στον πολιτισμό. Ζούμε την εποχή που τσιμεντώνεται η Ακρόπολη, που τεμαχίζονται οι αρχαιότητες στην Εγνατία της Θεσσαλονίκης, που εκλιπαρούμε να μας δανείσουν για λίγο τα Γλυπτά που έκλεψε ο  Έλγιν. Για λίγο, έτσι, ώστε να προλάβουν να κάνουν εκπομπές και έκτακτες εκδόσεις αργυρώνητα ΜΜΕ.

Όμως «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει» μας λέει ο ποιητής. Και η σκουριά πρέπει να φύγει. Σύντομα, και να ’ναι μέρα μεσημέρι!

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr/

 

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend