Το cash rebate, ο Κρέτσος, η (νέα) παραδοχή του Αδώνιδος και οι «φιλελεύθερες» ανοησίες

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ξαφνικά ο Αδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ένα ακόμα καλό που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αδίκως την κατηγορούσε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση: το cash rebate στις κινηματογραφικές παραγωγές, έργο του τότε υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσου. Εμείς το εκθειάζαμε από την πρώτη στιγμή, τώρα το εκθειάζει και η Νέα Δημοκρατία. Τότε, όμως, διάφορες «φιλελεύθερες» φωνές, όπως η Athens Voice για παράδειγμα, κατηγορούσαν και λοιδορούσαν το cash rebate. Η ιδεολογική τύφλωση και το πάθος τους ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ τους οδηγούσε σε παραλήρημα!

Σήμερα ζητήσαμε από τον Λευτέρη Κρέτσο να μας πει για το cash rebate, να μας κάνει μία ανάλυση για αρχάριους ώστε να καταλάβουμε όλοι μας περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Επίσης, αναδημοσιεύουμε ένα από τα δήθεν φιλελεύθερα ρεπορτάζ της εποχής (του Μάνου Βουλαρίνου από τον ΣΚΑΪ, στην Athens Voice) για να καταλάβετε τι ανοησίες έγραφαν, ανοησίες που «κατάπιαν« στη συνέχεια. Θέμα του συγκεκριμένου άρθρου το cash rebate στην ταινία του μεγάλου Κώστα Γαβρά.

Το cash rebate ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017. Ως χώρα αργήσαμε πολύ, καθώς το σχετικό επενδυτικό κίνητρο άρχισε να εφαρμόζεται από τη δεκαετία του ’70 στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στη συνέχεια σχεδόν παντού. Τι κάνει το κίνητρο; Δίνει τη δυνατότητα σε μια εταιρεία παραγωγής να λάβει ένα σημαντικό μέρος της επένδυσης σε ένα οπτικοακουστικό έργο, αφού ολοκληρώσει τα γυρίσματα. Με το rebate επιτυγχάνεται η ανάσχεση της διαρροής επενδυτικών κεφαλαίων και παραγωγών σε άλλες χώρες, ενώ ενισχύονται η απασχόληση και τα έσοδα του κράτους. Το κίνητρο έχει ανταποδοτικότητα και θετική πολλαπλασιαστική επίδραση.

● Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν αντιδράσεις, για παράδειγμα με αφορμή τη χρηματοδότηση της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τον Βαρουφάκη…

Δεχτήκαμε πυρά και αήθεις επιθέσεις από τα στρατευμένα υπέρ της Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης, καταντούσε αστείο στο τέλος, αλλά και παράλληλα προσβλητικό για έναν τόσο σημαντικό Ελληνα δημιουργό. Σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση τα ίδια μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν το μέτρο και επιδιώκουν να το παρουσιάσουν ως πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης.

● Οι παρεμβάσεις του κ. Πιερρακάκη είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Είναι εύλογο ο κάθε υπουργός να έχει το δικό του όραμα για τον τομέα ευθύνης του και πάνω σ’ αυτό θα κριθεί. Είναι θετικό ότι η νέα κυβέρνηση πήγε την ενίσχυση του rebate από το 35% στο 40%, αλλά πολύ αρνητικό ότι δεν προχώρησε στην ίδρυση του Επενδυτικού Ταμείου και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Οπτικοακουστικών Παραγωγών. Και τα δύο θα έδιναν πολύ μεγάλη πνοή στον κλάδο και θα άνοιγαν νέες προοπτικές συνεργασίας με διεθνείς επενδυτές και funds.

Είναι επίσης προβληματικές οι νέες ρυθμίσεις για τα ξένα τιμολόγια στις μεγάλες διεθνείς παραγωγές και λάθος η μείωση του ορίου ένταξης από τις 30.000 στις 10.000 ανά επεισόδιο γιατί ενθαρρύνει την παραγωγή χαμηλού κόστους καθημερινών τηλεοπτικών σειρών και όχι νέων σειρών και formats που να κάνουν την ελληνική μυθοπλασία εξαγώγιμο προϊόν.

Ταυτόχρονα θεωρώ λάθος την κατάργηση του διπλού ελέγχου των δικαιολογητικών και την επιβολή ενός εξαιρετικά χαμηλού τέλους φορολόγησης (ο λεγόμενος φόρος Netflix), μόλις 1,5%, όταν οι μεγάλες ξένες πλατφόρμες κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και δημιουργούν hubs και στούντιο εκτός Ελλάδας. Τέλος, η ακύρωση της λειτουργίας τριών νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής δεν έχει λογική, καθώς ήδη εντοπίζονται ελλείψεις σε στελεχικό δυναμικό. Είναι όμως σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στη χώρα μας είναι ίσως το πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο που εξασφάλισε κοινή αποδοχή, συνέχεια και μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως εθνικό σχέδιο.

● Νιώθετε ικανοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ναι, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πάντα στη σωστή κατεύθυνση, έχει τον σωστό προσανατολισμό και αποτελεί τη μόνη ελπίδα να σωθεί ο τόπος από μια κυβέρνηση που υιοθετεί πλήρως πολιτικές Τραμπ και Θάτσερ. Οχι, γιατί πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξεπερνά κάθε μέρα τον εαυτό του. Πάντως εάν είχα συγκεκριμένες διαφωνίες μόνο στο συνέδριο θα τις εξέφραζα, γιατί εκεί γίνεται η ζύμωση κι εκεί χαράζονται οι πολιτικές κατευθύνσεις. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, το συνέδριο καθυστέρησε. Και λέω δυστυχώς γιατί θα είχαμε να πούμε πολλά, να οργανώσουμε τη δράση μας καλύτερα, να αποκρυσταλλώσουμε τη σκέψη μας πιο ξεκάθαρα για το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Στα αριστερά κόμματα αυτό γίνεται στο συνέδριο και όχι σε κλειστά πολιτικά γραφεία.

▶ Δώστε στον Γαβρά τα φράγκα / για να κάνει προπαγάνδα

Κώστας Γαβράς, Χρήστος Λούλης, στα γυρίσματα της ταινίας «Ενήλικοι στην Αίθουσα»

■ O καταξιωμένος Κώστας Γαβράς αποφάσισε να κάνει ταινία το βιβλίο «Adults In the Room» (που στα ελληνικά, επειδή εδώ το κοινό είναι πιο χαμηλού επιπέδου, κυκλοφόρησε με τον τίτλο-μπακαλιάρο «Ανίκητοι Ηττημένοι») του Ανθρώπου-Παγώνι (κατά κόσμον Γιάνη Βαρουφάκη). Μέχρι εδώ, το πρόβλημα είναι του Κώστα του Γαβρά και των ανθρώπων που θα θελήσουν να πληρώσουν για να δουν οπτικοποιημένα τα ναρκισσιστικά προπαγανδιστικά παπατζιλίκια του πιο αποτυχημένου υπουργού Οικονομικών που γνώρισε ο πλανήτης.

■ Το πρόβλημα αρχίζει να αγγίζει και τους υπόλοιπους από τη στιγμή που η προπαγάνδα των Βαρουφάκη – Γαβρά χρηματοδοτείται με 630.000, δηλαδή το ένα τρίτο των χρημάτων της παραγωγής (η οποία όπως καταλαβαίνετε θα είναι η ακριβότερη παραγωγή βασισμένη στο θέατρο σκιών που έχει γίνει ποτέ), από το υπουργείο του συντρόφου Παππακού.

■ Κάποιος κουτοπόνηρος συμπολίτης μπορεί να πει «κι εσένα ρε Βουλαρίνο τι σε νοιάζει;» πληροφορώντας μας πως τα χρήματα αυτά είναι χρήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μπορεί να έχει δίκιο ως προς τις τυπικές πληροφορίες, αλλά ως προς την ουσία θα είναι μάλλον αφελής. Κι αυτό γιατί α) τα ευρωπαϊκά χρήματα (αν είναι τέτοια) είναι χρήματα Ευρωπαίων, άρα και Ελλήνων φορολογούμενων β) από τη στιγμή που πρόκειται να διατεθούν για την Ελλάδα γίνονται αποκλειστικά χρήματα Ελλήνων γ) από τη στιγμή που το ποσό που διαθέτει η Ε.Ε. (ή απευθείας η Ελλάδα) για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών προϊόντων δεν προέρχεται από κάποιο βαρουφάκειο λεφτόδεντρο, η χρηματοδότηση στον Γαβρά στερεί τα χρήματα αυτά από κάπου αλλού.

■ Αναγνωρίζω στον Κώστα τον Γαβρά πως είναι αριστερός και μάλιστα αριστερός των Παρισίων. Αναγνωρίζω πως ως αριστερός των Παρισίων η ευαισθησία του σταματάει εκεί που αρχίζει το φουά γκρα του.

▶ (Ο Μάνος Βουλαρίνος κάνει εκπομπές στον ΣΚΑΪ 100,3 και έκανε και προχθές Πέμπτη 10/6 εκπομπή, την ημέρα της απεργίας)

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr)