Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται και κρύβεται, εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς … Πέτσα

Μανώλης Καλουδάς

Ως επικίνδυνο όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τη Δημοκρατία χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή να μην κληθεί ως μάρτυρας ο Στέλιος Πέτσας.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του. Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα. Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη Δημοκρατία», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχάλης Χαριάτης

 

Μια εξεταστική επιτροπή για τις «Λίστες Πέτσα», αλλά χωρίς να κληθεί ως μάρτυρας ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και κανένας άλλος υπουργός, αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία, κλείνοντας τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Μια ημέρα μετά τη συγκρότηση μονοκομματικού προεδρείου η «γαλάζια» πλειοψηφία περιόρισε τον κατάλογο μαρτύρων παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ πρότεινε έναν κλειστό κατάλογο μαρτύρων, προτάσσοντας το επιχείρημα του περιορισμένου χρονικού διαστήματος των εργασιών της Εξεταστικής ενώ την ίδια στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε ο κατάλογος των μαρτύρων να μείνει ανοιχτός.

Εξεταστική χωρίς πολιτικά πρόσωπα

«Ασπίδα» προστασίας στα βαριά υπουργικά ονόματα, Στέλιος Πέτσας, Θόδωρος Σκυλακάκης, Βασίλης Κικίλιας αλλά και για αυτό του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, σήκωσε η ΝΔ. Παρά την σφοδρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, εντέλει, διά της πλειοψηφίας της στην Εξεταστική, επέβαλε να μην κληθεί κανένας υπουργός, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο, για πρώτη φορά, να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν σε Εξεταστική Επιτροπή.

Μπροστά στην πρωτοφανή απόφαση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας αντέδρασε έντονα ο Γιάννης Ραγκούσης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Κεφαλογιάννη μίλησε για εντολές του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς να τηρούνται τα προσχήματα. «Καταλαβαίνουμε ότι έχετε εντολή προσωπικά από τον Κ. Μητσοτάκη» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. «Δεν σας επιτρέπω» ήταν η απάντηση του Γ. Κεφαλογιάννη. «Έχετε την κατανόησή μας» αντέτεινε ο Γ. Ραγκούσης.

Για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτή την εξέλιξη. «Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία», μεταξύ άλλων, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα από την πλευρά της κάνει λόγο πως «με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή». Και συμπληρώνουν πως «ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

Οι 18 μάρτυρες της Εξεταστικής

Μετά από όλα αυτά, στην Επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων, Αλ. Σκαναβής, ο εκπρόσωπος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, ο εκπρόσωπος της εταιρίας Initiative Media, Μιχάλης Γκάλγκος.

 

ΠΗΓΗ : https://www.ieidiseis.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend