Τώρα επανεξετάζουν το πρωτόκολλο για ξενοδοχεία καραντίνας !

 

Το απόλυτο μπάχαλο που έχει επικρατήσει σε αρκετές τουριστικές περιοχές με τουρίστες θετικούς στον κορονοϊό να μην βρίσκουν κατάλυμα, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας σε πολλούς περιορισμούς, αναγκάζει την κυβέρνηση να κάνει πίσω ολοταχώς.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα περιστατικά είναι πολλά σε νησιά όπως η Ίος, η Πάρος, η Μύκονος με επισκέπτες που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, καθώς δεν τους επιτρέπεται να αποχωρήσουν, αλλά να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την απουσία ξενοδοχείων καραντίνας ή αντίστοιχων καταλυμάτων.

Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε αλλαγές κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας αρκετές φορές πως «αυτές τις ημέρες επανεξετάζεται το σχετικό πρωτόκολλο».

Σε ερώτηση για τα ξενοδοχεία καραντίνας και το εάν επαρκούν, η Αριστοτελία Πελώνη πέταξε το μπαλάκι στην Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Τουρισμού σημειώνοντας «εξ΄όσων γνωρίζω αυτή είναι μια συνεννόηση που γίνεται μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και υπουργείου Τουρισμού, όπου κρίνεται ότι απαιτείται παρέμβαση γίνεται παρέμβαση» για να προσθέσει ότι εξετάζεται σχέδιο ενίσχυσης όπου υπάρχουν εξάρσεις κρουσμάτων.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ανέφερε ότι εκτός από την επαναξιολόγηση του σχετικού πρωτοκόλλου ζητείται και η συνδρομή τοπικών ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων προκειμένου όπου υπάρχει ανάγκη να βρεθούν χώροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Ίος, μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στα μικρότερα νησιά, όπου δεν έχει προβλεφθεί η ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή περίπτωση οικογένειας από την Αλόννησο. Το ζήτημα ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έσπευσε να απαντήσει, κουνώντας το δάχτυλο προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόνοια ούτε για τα μεγάλα νησιά.

Ο ίδιος, μάλιστα,  έσπευσε να… διαγράψει τις όποιες κυβερνητικές ευθύνες κάνοντας λόγο για «τεχνικά προβλήματα» που τα χαρακτήρισε αναμενόμενα.

Ξενοδόχοι: Καραντίνα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για όσους διαμένουν σε αυτά

Από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κ.λπ. χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας. Αυτό τονίζει σε επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν αναφέρει η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων.

Σημειώνεται πως τα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν και δωμάτια απομόνωσης για πελάτες τους που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό (για αυτό άλλωστε όταν επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες η παραίνεση από αυτές είναι να συνεχίσουν να φιλοξενούν απομονωμένους τους πελάτες τους), ωστόσο δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, με δεδομένο πως η σωστή τήρηση της διαδικασίας απομόνωσης σε έναν χώρο με τόσο πολλούς διαμένοντες δεν είναι εύκολη υπόθεση αναφέρει η ΠΟΞ.

Ωστόσο, σημειώνει η ΠΟΞ, οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό ασφαλώς και μπορούν και πρέπει να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Αυτό άλλωστε ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι περνούν τη καραντίνα στην ιδιόκτητη ή μισθωμένη (όπως εν προκειμένω) κατοικία τους.

«Προτείνουμε, λοιπόν, οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί [σ.σ.: στον κορονοϊό], να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα», καταλήγει η επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο.

 

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Εφημ. Συντακτών

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend