Ήταν η πρώτη μέρα κατά την οποία οι φορείς της Υγείας μπορούσαν να εφαρμόσουν το επίμαχο άρθρο 206 του Ν. 4820/2021 για “επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας” εφόσον μέχρι τις 16 Αυγούστου εργαζόμενοι δεν είχαν προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης . Στη συγκεκριμένη εργαζόμενη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης, κατά το χρόνο της αναστολής δεν θα καταβάλλονται αποδοχές και αυτός δεν θα λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας ενώ εφόσον εμβολιαστεί, θα πρέπει να περάσουν 14 ημέρες από την ολοκλήρωση, προκειμένου να αρθεί η αναστολή.

Την ίδια μέρα στο Βόλο, 10 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων, βγήκαν σε αναστολή εργασίας ενώ η διοίκηση του Γηροκομείου προχωρά σχετικά άμεσα στην αναπλήρωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την καταγγελία της Αν. Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη προετοιμάσει σχετική εγκύκλιο που απεστάλη την Τρίτη σε όλη τη χώρα για διορισμούς-εξπρές, εκτός ΑΣΕΠ, για τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας στις κατηγορίες εργαζομένων που ο εμβολιασμός έχει κριθεί υποχρεωτικός. Σχετικές λίστες με όσους δεν είχαν προσκομίσει μέχρι τη Δευτέρα πιστοποιητικά εμβολιασμού, συγκέντρωσαν σύμφωνα με τη Βουλευτή, ήδη οι Υγειονομικές Περιφέρειες

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. μαζί με τη Γαλλία, όπου εφαρμόζεται η αναστολή εργασίας για ανεμβολιαστους υγειονομικούς, ζήτημα που έχει εγείρει διάφορες συζητήσεις για τη νομική και συνταγματική του βάση σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, έντονα αντιδρά και η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητά την κατάργηση του νόμου και προειδοποιεί για “μποϊκοτάζ” του Νόμου από τους εμβολιασμένους υγειονομικούς.

Αναλυτικά η απόφαση: