Χάπι κατά του κορωνοϊού / Η εταιρεία Merck ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου

Η φαρμακοβιομηχανία θα καταθέσει αίτηση προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για έγκριση του πρώτου ανιικού χαπιού κατά του κορωνοϊού

Ηεταιρεία Merck & Co. ανακοίνωσε ότι το πειραματικό χάπι που ανέπτυξε κατά του κορωνοϊού μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους στο μισό σε άτομα που προσβλήθηκαν πρόσφατα από Covid-19.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι έληξε νωρίτερα η κλινική δοκιμή  της φάσης 3, καθώς ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι το 7,3 % των ασθενών που είχαν λάβει το φάρμακο είχαν πεθάνει ή νοσηλευτεί, έναντι 14,1% αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία και δεν έχουν αξιολογηθεί.  Η  Merck & Co, πάντως θα καταθέσει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση του φαρμάκου.

Η ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων από 775 ασθενείς έδειξε ότι κανένας από τους συμμετέχοντες που έλαβαν το χάπι molnupiravir δεν είχε πεθάνει κατά τις πρώτες 29 ημέρες της μελέτης, έναντι οκτώ που έλαβαν εικονικό φάρμακο, γνωστοποίησε η  Merck, προσθέτοντας ότι  θα υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα αναζητήσει το πράσινο φως σε πολλές άλλες χώρες.

Το χάπι ονομάζεται molnupiravir και η εταιρεία προτείνει να χορηγείται δύο φορές την ημέρα επί πέντε μέρες σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με κορωνοϊό.

 

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )