Χειροπέδες στη δημοσιογραφία

Αντα Ψαρρά

Εμβρόντητες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς Ενώσεις Δημοσιογράφων παρατηρούν το μοναδικό φαινόμενο, να διώκονται δημοσιογράφοι που συνέβαλαν με τον τρόπο του ο καθένας στη διαλεύκανση ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που μαζί με πολλά άλλα παρόμοια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία

Παραμονές εκλογών της ΕΣΗΕΑ και δυστυχώς η συγκυρία για την ελεύθερη ενημέρωση όλο και θολώνει. Τις τελευταίες διώξεις κατά δημοσιογράφων, που ήρθαν ως απόρροια της προειλημμένης απόφασης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να στήσουν ειδικό δικαστήριο, επισφράγισε η απόφαση της ανακρίτριας να καλέσει ως υπόπτους για βαριά κακουργήματα τρεις δημοσιογράφους που ανήκαν σε εκείνους που διερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis.

Εμβρόντητες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς Ενώσεις Δημοσιογράφων παρατηρούν το μοναδικό -επί επιτελικού κράτους- φαινόμενο να διώκονται δημοσιογράφοι που συνέβαλαν με τον τρόπο τους ο καθένας στη διαλεύκανση ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που μαζί με πολλά άλλα παρόμοια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ιδιαίτερα ανήσυχη για την κλήση του Κώστα Βαξεβάνη ως υπόπτου -προς το παρόν- δεν φαίνεται να είναι η ΕΣΗΕΑ. Μετά λοιπόν τους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου το κατώφλι της ανακρίτριας θα περάσει και ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης.

Το σκηνικό εμπλουτίζεται τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο και από τις νομικές διατάξεις που ποινικοποιούν πλέον τις λεγόμενες επικίνδυνες ειδήσεις, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Προηγήθηκαν λίγους μήνες πριν συλλήψεις με ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης Γερμανών δημοσιογράφων τηλεοπτικού συνεργείου στη Σάμο, γεγονός που προξένησε σφοδρές αντιδράσεις. «Δυστυχώς, αυτή η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εκφοβισμού ξένων μέσων ενημέρωσης κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Από τη Σάμο, τη Λέσβο έως την Αθήνα, ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι υπόκεινται σε αυθαίρετους ελέγχους, κράτηση, πιέσεις από τις Αρχές, ότι τους εμπόδισαν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές, σε μια προσπάθεια να τους αποθαρρύνουν στο ρεπορτάζ τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή των διεθνών οργανώσεων Media Freedom Rapid Response (MFRR) και Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) προς τις αρμόδιες Αρχές.

Εκτός όμως από τις πρωτοφανείς διώξεις δημοσιογράφων και πάλι επί Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει παράλληλα μια απέραντη βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων από κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες κατά δημοσιογράφων που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα φαίνεται ότι αυτές εκδικάζονται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, τη στιγμή που ανάλογες αγωγές και μηνύσεις χρειάζονται δύο και τρία χρόνια για να προσδιοριστούν.

Ενα πρόσφατο παράδειγμα, τα εξωφρενικά πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκαν σε τοπικά ραδιόφωνα όταν μετέδωσαν εκπομπές του μακαρίτη Γ. Τράγκα. Θυμίζουμε ότι ήδη ο Τράγκας είχε εκδιωχθεί από τα συστημικά ΜΜΕ μόλις άρχισε να στρέφει τα βέλη του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Και δεν μιλάμε εδώ βέβαια για τις αναίτιες συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων επί κυβέρνησης Ν.Δ. Ο αλήστου μνήμης υπουργός ΠροΠο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αρχές του 2021 παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο για την κάλυψη των διαδηλώσεων δηλώνοντας ότι: «Η αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση»!

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend