100% θνητότητα στις ΜΕΘ KAI στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, μετά αυτών του Αγρινίου και της Έδεσσας

Νέα περίπτωση νοσοκομείου όπου η θνητότητα στις ΜΕΘ έφτασε το 100%, αποκαλύπτει σήμερα το Tvxs: πρόκειται για το νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου κατέληξαν και οι 19 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στις ΜΕΘ. Μόνο ένας, που νοσηλευόταν χωρίς να χρειαστεί διασωλήνωση, επέζησε. Περίπου άλλοι τόσοι έχασαν τη ζωή τους στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), που περιέθαλπε ελαφρότερα περιστατικά covid.

Συνολικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας,  η θνητότητα των νοσηλευόμενων έφτασε στο δυσθεώρητο 17%, χωρίς μάλιστα το τοπικό σύστημα υγείας να δεχθεί υψηλή πίεση, όπως συνέβη με το δεύτερο και το τρίτο κύμα στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Αττικής, καθώς τα κρούσματα στο νησί ήταν περιορισμένα και κάποια σοβαρότερα περιστατικά μεταφέρθηκαν στα Ιωάννινα.

Σημειώνεται ότι  100% θνητότητα στις ΜΕΘ σημειώθηκε και στο νοσοκομείο του Αγρινίου, προκαλώντας ευρύτατη συζήτηση στην κοινή γνώμη και την παραίτηση του εκεί διοικητή. «Συνήθως στις ΜΕΘ μπαίνεις για να σωθείς», σχολιάζει υψηλά ιστάμενος παρατηρητής στο χώρο της Υγείας. «Στα νοσοκομεία αυτά λειτούργησαν σαν προθάλαμος γραφείων κηδειών. Προφανώς έχει να κάνει με την προχειρότητα που δημιουργήθηκαν οι ΜΕΘ για επικοινωνιακούς λόγους , την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και μερικές φορές  κατάλληλης υποδομής».

Διαβάστε επίσης, Tvxs Αποκλειστικό: H «σφαγή» στο νοσοκομείο Αγρινίου – Η παραίτηση του διοικητή και το παρασκήνιο

Το νοσοκομείο της Κέρκυρας υπάγεται στην 6η από τις επτά υγειονομικές περιφέρειας της χώρας και έχει την ευθύνη για την υγεία περίπου 1.800.000 πολιτών, όπως ήδη αναλύθηκε στο ρεπορτάζ του Tvxs για το Αγρίνιο. Επικεφαλής της 6ης περιφέρειας είναι ο κ. Γ. Καρβέλης, ο οποίος για την περίπτωση του νοσοκομείου του Αγρινίου δήλωσε ότι δεν γνώριζε το μακάβριο ποσοστό θνησιμότητας. Το Tvxs του έχει απευθύνει ανάλογη ερώτηση για το νοσοκομείο της Κέρκυρας και θα δημοσιεύσει την απάντηση του μόλις τη λάβει. Παρόμοια ερωτήματα για τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και τις αιτίες της έχει απευθύνει και στον κ. Λεωνίδα Ρουμπάτη  διοικητή του νοσοκομείου της Κέρκυρας.

Το προφίλ του κυρίου διοικητή

Ο κ. Ρουμπάτης έγινε ευρύτερα γνωστός, πέρα από τα όρια του νησιούόταν κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη του πρόσφερε έναν πίνακα με την προσωπογραφία του. Πριν από αυτό, όταν ανακοινώθηκε η επιλογή του ως διοικητή, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στην Κέρκυρα, με πρώτο και καλύτερο τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ κ Γκίκα.

Τα αρχικά βιογραφικά τον εμφάνιζαν όλα ως ιατρό, αλλά αυτό γρήγορα «επιδιορθώθηκε». Πριν διοριστεί διοικητής εργαζόταν ως βιοχημικός,  στο νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, είναι κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος (τομεάρχης Κοινωνικών Θεμάτων της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων) ενώ ήταν εισηγητής στο προσυνέδριο του της ΝΔ, που διεξήχθη στα Ιωάννινα.

Από τις πρώτες ενέργειες του, έδειξε ότι δεν θα ήταν ένας συνηθισμένος διοικητής. Παρά τις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με απόφαση του τοποθετήθηκαν κάμερες στα δωμάτια του νοσοκομείου, για να καταγράφουν τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό που τους επισκέπτεται.

Ο κ. Ρουμπάτης δεν άργησε να έρθει σε σύγκρουση με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας , που τον έχει καταγγείλει επανειλημμένως για εργασιακό εκφοβισμό και πολιτικές διώξεις. Συγκεκριμένα, έχει μεταξύ των άλλων κατηγορηθεί ότι:

-Τιμώρησε τον επικουρικό γυναικολόγο Χ.Γ με την μόνιμη μετακίνηση του στη μονάδα Covid, γιατί άσκησε κριτική για τις ελλείψεις της Γυναικολογικής Κλινικής.

– τιμώρησε με στέρηση μισθού, χωρίς προκαταρκτική εξέταση και χωρίς ΕΔΕ, τον διευθυντή της χειρουργικής Καλλίνικο Χριστοδούλου, έναν αναισθησιολόγο και έναν επιπλέον χειρουργό.

-Χαρακτήρισε δημοσίως ιατρούς για τα πολιτικά τους φρονήματα ή ακόμα και τα πολιτικά φρονήματα ατόμων με τα οποία αυτοί συναναστρέφονται.

-Απέσπασε τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και πνευμονολόγο εν μέσω πανδημίας στη Βέροια, οι επικριτές του λένε προς παραδειγματισμό Αναφέρεται επίσης ότι «προειδοποίησε» τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ότι εν μέσω πανδημίας δεν ισχύουν οι νόμοι και θα μπορούσε να το στείλει και στο Καστελόριζο.

–  Όπως και ο προϊστάμενος του και  επικεφαλής του 6ης Περιφέρειας κ. Καρβέλης, κατηγορήθηκε για θέματα οικονομικής διαχείρισης, όπως η επιλογή του να αναθέσει σε ιδιώτη τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου με υψηλό κόστος,

Η απαρίθμηση των καταγγελιών εναντίον του κ. Ρουμπάτη θα χρειαζόταν ξεχωριστό άρθρο. Αυτό που ενδιαφέρει εδώ, είναι αν ο τρόπος διοίκησης του είχε επίδραση στα μακάβρια αποτελέσματα του νοσοκομείου. Πάντως, σε μια πρόσφατη ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας περιέγραφε μια δραματική εικόνα:

«το νοσοκομείο να καταρρέει, τους ιατρούς να αναγκάζονται να κάνουν πρωτόγνωρο αριθμό εφημεριών και επιπλέον βάρδιες στις εμβολιαστικές γραμμές, ιατρούς να λιποθυμούν στα χειρουργεία και στα επείγοντα, γυναικολόγους να εργάζονται στα επείγοντα του COVID και δερματολόγοι, ουρολόγοι, χειρουργοί και ακτινολόγοι να είναι υπεύθυνοι των εμβολιαστικών γραμμών, η διοίκηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της προφανούς ανεπάρκειας της, συνεχίζει την “χρηστή διοίκηση” με απειλές, εκβιασμούς, τιμωρίες και εργασιακό εκφοβισμό».  

Οι κυβερνητικές ευθύνες

Επειδή ο θλιβερός απολογισμός στην Κέρκυρα έρχεται τώρα στη δημοσιότητα, δεν είναι γνωστό αν η ιεραρχία του υπουργείου Υγείας, οι υπουργοί, ο ΕΟΔΥ ο ΕΚΑΒ, που έχει την ευθύνη των ΜΕΘ, ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας,  θα υποστηρίξουν -όπως και για το νοσοκομείο του Αγρινίου- ότι δεν γνώριζαν τίποτα. Όπως ήδη έχει αναλυθεί στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs για το Αγρίνιο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ Κοντοζαμάνης, που μετά την περσινή ανακατανομή αρμοδιοτήτων είναι αρμόδιος για τα νοσοκομεία, ζήτησε προχθές την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου του Αγρινίου, εξηγώντας ότι «πάντα την ευθύνη την φέρει ο επικεφαλής». Το ερώτημα είναι λοιπόν αν θα ζητήσει και την παραίτηση του  διοικητή του νοσοκομείου της Κέρκυρας . Και επίσης αν η απόδοση ευθυνών, μετά την αποκάλυψη της νέας σφαγής στην ίδια υγειονομική περιφέρεια, αφορά μόνο τον κ. Ρουμπάτη..

To  Tvxs έχει ξεκινήσει μια σειρά ρεπορτάζ στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, καθώς ορισμένα νοσοκομεία τους συναγωνίζονται το αρνητικό ρεκόρ του Αγρινίου και τώρα της Κέρκυρας. Καλούμε επίσης συγγενείς ασθενών και αυτόπτες μάρτυρες από όλη την Ελλάδα,  να στείλουν τις μαρτυρίες τους στο info@tvxs.gr

 

,,Δείτε Περισσότερα, Πηγή: Tvxs.gr

AllEscort