Η Γεννηματά, τα συμφέροντα και το πρώτο debate

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δεν θα πάρει μέρος στο πρώτο, άτυπο, debate των υποψήφιων για την ηγεσία του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 18.00, με πρωτοβουλία των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Θα συμμετάσχουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης, ενώ η Φ. Γεννηματά αρνήθηκε ευγενικά με το (καθόλου πειστικό) επιχείρημα ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι υποψηφιότητες.

Η αποχή της είναι ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη όπου η καχυποψία είναι πάρα πολύ έντονη απέναντι σε κέντρα τα οποία δεν κατονομάζουν αλλά θεωρούν ότι πολεμούν την Φ. Γεννηματά με σκοπό να την “αντικαταστήσουν”.

Είναι ενδεικτικό ότι ο διευθυντής του Γραφείου της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Όθωνας, σχολιάζοντας  άρθρο του Γ. Πρετεντέρη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μίλησε σε ανάρτησή του για «εμπάθεια», σημειώνοντας ότι «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος».

Αυτό που τους ενόχλησε στην Χ. Τρικούπη ήταν ότι ο Γ. Πρετεντέρης αναφερόμενος στη Σουηδία και την απόφαση του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Στέφαν Λεβεν, να παραιτηθεί, κατέληξε ότι δεν ξέρει αν κάποιος-α στο Κίνημα Αλλαγής σκέφτεται να παραιτηθεί «για να προσφέρει στον διάδοχο μου τις καλύτερες συνθήκες» αλλά «αν δεν το έχει σκεφτεί, κρίμα»…

Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά έχουν πειστεί ότι εξωθεσμικά κέντρα θέλουν να αποχωρήσει από την κούρσα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να αποτρέψουν ενδεχόμενη επανεκλογή της και να διασφαλίσουν ότι θα προκύψει ένα κόμμα ελεγχόμενο και υποτακτικό.

Τα νεύρα είναι τεντωμένα στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά.

«Κανένας υποψήφιος δε μπορεί να βάζει την φιλοδοξία του πάνω από την παράταξη και να αντιπολιτεύεται το κόμμα του, αντί για την κυβέρνηση», είπε χθες ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης και αναφερόταν στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο πρώην υπουργός (στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ) είπε: «Όταν ένα κόμμα δεν μπορεί να μεγαλώσει και δεν θέλει να συγκυβερνήσει, τότε πρέπει να γίνουν αλλαγές. Η αλλαγή ηγεσίας είναι μια από τις απαραίτητες αλλαγές, για να επιδιώξουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό». Συνέχισε λέγοντας πως εάν εκλεγεί, θα χρειαστεί κάποιους μήνες, «ώστε με μια συλλογική προσπάθεια να πάμε για ένα ποσοστό, υπερδιπλάσιο από εκείνο του 2019».

Το θέμα του debate είναι οι «κίνδυνοι και οι εγγυήσεις τη δημοκρατικής διαδικασίας» και από τις θέσεις που θα εκφράσουν οι υποψήφιοι θα φανεί αν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου θα είναι συναινετική ή όχι. Εάν εκφράσουν δυσπιστία απέναντι στην Χαριλάου Τρικούπη και στις προθέσεις της εγγυηθεί μια αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία, δύσκολα θα αποφευχθούν οι εντάσεις.

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr )