Μόλις «σήκωσαν κεφάλι» οι εργάτες στα ματωμένα φραουλοχώραφα τους έκαψαν τις παράγκες! (Video)

Μόλις «σήκωσαν κεφάλι» οι εργάτες στα ματωμένα φραουλοχώραφα τους έκαψαν τις παράγκες! (Video)
«Είναι αδιανόητο να δουλεύουν χρόνια ολόκληρα στα φραουλοχώραφα, άλλοτε να δέχονται σφαίρες και άλλοτε να κινδυνεύουν αν χάσουν την ζωή τους γιατί καίγονται οι παράγκες τους»

Μόλις πριν λίγες μέρες, οι αλλοδαποί εργάτες γης στα ματωμένα φραουλοχώραφα της Ηλείας και της Αχαϊας διεκδίκησαν να δουλεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια, όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο. Λίγες μέρες μετά στη Ν. Μανωλάδα, -όπου το 2013 φραουλοπαραγωγοί είχαν πυροβολήσει με κυνηγετικές καραμπίνες τους εργάτες που απασχολούσαν-, οι εργάτες ξύπνησαν από τους καπνούς κι έχασαν τα πάντα…

Χαράματα της Παρασκευής (15 Οκτώβρη) γύρω στις 3.30 το χάραμα, εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Ν. Μανωλάδας πετάχτηκαν στον ύπνο τους γιατί έπιασαν φωτιά οι παράγκες όπου έμεναν. Η φωτιά απλώθηκε με τρομαχτική ταχύτητα, σαν να καίγονταν πετρέλαιο, σύμφωνα, με την καταγγελία ομάδας εργατών γης που έφτασε στην Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Εκείνη την ώρα στις 15 παράγκες βρίσκονταν 34 άτομα, 24 από το Πακιστάν και 10 από Μπαγκλαντές. Τραυματίστηκαν με εγκαύματα τουλάχιστον δύο εργάτες. Κάηκαν πρόβατα και κότες που είχαν για δική τους χρήση. Κάηκαν όλα τα υπάρχοντα τους, ανάμεσα σε αυτά και έγγραφα, όπως διαβατήρια, χρήματα αλλά και ψυγεία και κουζίνες και ένα μοτοποδήλατο.

Ενημέρωσαν, τον εργοδότη και τους είπε να πάρουν ένα ραντιστικό μηχάνημα για να σβήσουν την φωτιά, κάτι που έγινε. Ζήτησαν από τον εργοδότη βοήθεια για τις απώλειες τους και εκείνος τους έδωσε τα υλικά για να ξαναφτιάξουν νέες παράγκες στο ίδιο σημείο.

«Δέκα χρόνια, μετά το μεγάλο ξεσηκωμό στην Ν. Μανωλάδα, όταν μπράβοι πυροβόλησαν εργάτες γης που ζήτησαν τα δεδουλευμένα, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε παράγκες παραμένουν» σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ.

«Είναι αδιανόητο να δουλεύουν χρόνια ολόκληρα στα φραουλοχώραφα, άλλοτε να δέχονται σφαίρες και άλλοτε να κινδυνεύουν αν χάσουν την ζωή τους γιατί καίγονται οι παράγκες τους», προσθέτει.

Η Κίνηση απαιτεί «νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, να πάρουν χαρτιά όλοι οι εργάτες γης» αλλά και «εργασία με αμοιβή σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αξιοπρεπείς χώρους στέγασης».

 

Πηγή: www.rosa.gr