Το Al Jazeera εκθέτει την Ελλάδα: Η ΕΛΑΣ βασάνισε και επαναπροώθησε Κουβανούς μετανάστες στην Τουρκία

Το Al Jazeera εκθέτει την Ελλάδα: Η ΕΛΑΣ βασάνισε και επαναπροώθησε Κουβανούς μετανάστες στην Τουρκία
Κουβανοί υπήκοοι βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω νομικού κενού στην Τουρκία αφού κατήγγειλαν βίαιες και παράνομες απελάσεις από την Ελλάδα.

Κουβανοί πολίτες που αναζητούσαν άσυλο φέρονται να έχουν απελαθεί στην Τουρκία, αφού πρώτα ξυλοκοπήθηκαν από Έλληνες αστυνομικούς.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Al Jazeera, τουλάχιστον 30 Κουβανοί μετανάστες έπεσαν θύμα ξυλοδαρμού και βασανιστηρίων από την ΕΛΑΣ στο τέλος του 2021 και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν βιαίως στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, τους ξέντυσαν, τους βασάνισαν, δεν τους έδιναν νερό και φαγητό, τους κατέσχεσαν τα διαβατήρια, τα χρήματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα, αρνήθηκαν να τους δώσουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για άσυλο και τους βύθιζαν στο νερό πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της απέλασης.

Πλέον οι άτυχοι μετανάστες βρίσκονται στη Τουρκία χωρίς κανένα νομικό έγγραφο και μερικοί από αυτούς έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες κουβανικές αρχές εκεί.

Η μαρτυρία του Κουβανού γιατρού
«Είπα στους αξιωματικούς ότι είμαι γιατρός από την Κούβα και ήμουν εκεί για να ζητήσω πολιτικό άσυλο. Με κοίταξαν και γέλασαν», ανέφερε στο Al Jazeera ο Κουβανός.

Έχοντας περάσει ένα βράδυ στο κρατητήριο μεταφέρθηκαν στο ποτάμι του Έβρου και αναγκάστηκαν να περπατήσουν σε γραμμή συνοδευόμενοι από ένοπλους κουκουλοφόρους.

«Νόμιζα ότι μας πήγαιναν για να μας σκοτώσουν» καταγγέλλει το θύμα με το ψευδώνυμο Τζοελ. Εκεί ένας εκ των ενόπλων χτύπησε με το όπλο του έναν ξεγυμνωμένο Κουβανό και στη συνέχεια του βύθισε το κεφάλι στο νερό έως ότου τον σταμάτησαν οι άλλοι αξιωματικοί.

Περίπου στα οχτώ άτομα μπήκαν σε βάρκα όπου φτάνοντας στα μισά της διαδρομής οι μετανάστες αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν και να κολυμπήσουν προς την άλλη πλευρά.

«Όταν φτάσετε στην άλλη πλευρά είστε ελεύθεροι και μπορείτε να περπατήσετε προς το φως και να βρείτε το πιο κοντινό χωριό. Είπε ο μάρτυρας»

Ένας ακόμα Κουβανός στη μαρτυρία του ανέφερε ότι «όσα έζησαν ήταν ένας εφιάλτης. «Τώρα, ανησυχώ μήπως είμαι παράνομος σε μια χώρα στην οποία δεν επέλεξα καν να πάω», ο 25χρονος στο Al Jazeera.

Ο 25χρονος με το ψευδώνυμο Ρενιέλ κατήγγειλε την απέλαση του από την Ελλάδα στο κουβανικό προξενείο στην Τουρκία, αλλά του είπαν πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν απελαύνει κανέναν Κουβανό», ενώ εκείνος περιέγραφε ότι Έλληνες αστυνομικοί κατάσχεσαν το διαβατήριό του και δεν το επέστρεψαν.

Ωστόσο, το Al Jazeera σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας στο CNN ότι επαναπροωθήσεις «Δεν έχουν συμβεί. Ήμασταν θύματα μιας σημαντικής εκστρατείας παραπληροφόρησης»…

Πηγή: www.rosa.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend