Αγροτικά μπλόκα και σε Ανατολική Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ηλεία

Ανατολική Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Ηλεία μπαίνουν στον «χορό» των αγροτικών κινητοποιήσεων που άνοιξε η Θεσσαλία, με Αιτωλοακαρνανία και Αργολίδα να ακολουθούν και τα κόστη παραγωγής, ενέργειας και καυσίμων στο επίκεντρο των αιτημάτων, την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, βλέπει υποκινούμενες κινητοποιήσεις και κάνει λόγο για ασφυκτικό δημοσιονομικό και κοινοτικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει πολλές παρεμβάσεις. 

Σε Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι και Θέρμη, αγροτοκτηνοτρόφοι κατεβάζουν σήμερα τρακτέρ σε παράταξη στις πλατείες των κοινοτήτων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, για να μετρήσουν δυνάμεις, με τις  συνελεύσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες να είναι μαζικές και κυρίως να καταδεικνύουν πως είναι έτοιμοι να καταθέσουν δυναμικά το «δεν πάει άλλο».

Για ώρες ή ακόμα και ημέρες, εμφανίζονται αποφασισμένοι να «κατασκηνώσουν» από σήμερα το μεσημέρι στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, αγρότες της Αιγιάλειας, θέλοντας έτσι να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επιβίωσή τους.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Μεγανίτη, κοντά στο Αίγιο.

Οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, καμιά περικοπή των ενισχύσεων, μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του, αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς και εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ».

Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας».

Η οριστική απόφαση για τις κινητοποιήσεις στην περιοχή αναμένεται να ληφθεί αργότερα σήμερα από τη γενική τους συνέλευση, ανάλογα βέβαια με τη συμμετοχή, όπως και τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων συλλόγων σε Ηλεία, Μεσσηνία, κ.ά.

Για έλλειψη σχεδίου στον πρωτογενή τομέα, επιδοματική λογική, ξέφρενη πορεία των τιμών σε ρεύμα, αγροεφόδια και ζωοτροφές, μείωση των τιμών παραγωγού, αλαλούμ σε ζημιές και αποζημιώσεις, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ Αιγίου, στηρίζοντας τις τοπικές κινητοποιήσεις: «Οι καταστροφικές πολιτικές της Ν.Δ. εξάντλησαν την υπομονή του αγροτικού κόσμου. Στηρίζουμε τον αγώνα του», ανακοίνωσε η Τοπική Κομματική Οργάνωση.

Πλήρη στήριξη στα αγροτικά μπλόκα παρέχει το ΚΚΕ, ασκώντας δριμεία κριτική στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προσυγκέντρωση στη Μαραθιά με τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα έχουν προγραμματίσει για σήμερα και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, προκειμένου να ξεκινήσει και στο νομό κινητοποίηση για την ακρίβεια που πλήττει τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της ακραίας φτώχειας και με ορατό πλέον τον  κίνδυνο να εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες. Ζητούν κι αυτοί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε το αγροτικό ρεύμα, το αγροτικό πετρέλαιο και όλα όσα επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση να γίνουν πιο προσιτά για να συνεχιστεί η παραγωγή.

Νέα συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους περαιτέρω θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας μετά τον συμβολικό αποκλεισμό του εθνικού οδικού άξονα της ΠΑΘΕ στο ύψους του κόμβου της Νίκαιας στον οποίο προχώρησαν χθες, έχοντας τη συμπαράσταση τοπικών φορέων, αυτοδιοικητικών και συνδικάτων της περιοχής. Μπλόκα στήθηκαν επίσης σε δρόμους της Αργολίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr