Αλ. Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου η ρώσικη εισβολή – Λάθος του Μητσοτάκη η αποστολή στρατιωτικού υλικού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» – «Μετά την 24η Φλεβάρη βρεθήκαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου. Ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ’ ένα κόσμο που θα δούμε ξανά έναν σκληρό, ψυχρό πόλεμο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας (βίντεο)

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1. Η συνέντευξη, με αφορμή και τις ραγδαίες εξελίξεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, είναι live.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και για την Ευρώπη» αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είπε πως πρόκειται για μια εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα που έχει δραματικό χαρακτήρα, καθώς, όπως είπε, έγινε από μια πυρηνική δύναμη που παίζει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, και που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ εξέφρασε μεγάλη αγωνία για τους Έλληνες ομογενείς.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει αν ο πόλεμος θα τερματιστεί γρήγορα, ωστόσο, σχολίασε πως οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
«Μετά την 24η Φλεβάρη βρεθήκαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, ανεξάρτητα ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου. Ξυπνήσαμε σ’ έναν κόσμο ξανά διπολικό και σ’ ένα κόσμο που θα βλέπουμε ένα σκληρό, ψυχρό πόλεμο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την άποψη ότι από την «άλλη πλευρά» δε θα είναι μόνο η Ρωσία αλλά η Κίνα και ενδεχομένως η Ινδία, εκτιμώντας πως υπάρχει μια μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας προς την Ανατολή.
«Δεν είναι εύκολος ο δρόμος για τη Ρωσία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , σημειώνοντας επίσης πως η Κίνα φαίνεται να είναι ο μεγάλος εταίρος στη συμμαχία αυτή καθώς και ότι τώρα κερδίζει χρόνο και δυνατότητες.

«Για την ΕΕ αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενής και γεωπολιτικά και οικονομικά», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε  μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.

Δείτε την συνέντευξη παρακάτω σε 3 μέρη

1ο ΜΕΡΟΣ

2ο ΜΕΡΟΣ

3ο ΜΕΡΟΣ