Άλλοι έξι μη πραγματικοί πρόσφυγες πνίγηκαν στο Αιγαίο

Πέτρος Κατσάκος

Η νέα κρίση με τους Ουκρανούς πρόσφυγες δεν θα πρέπει να φέρει σε δεύτερη μοίρα το δράμα των μη, κατά τον κ. Μηταράκη, πραγματικών προσφύγων

Τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν ήδη συρρεύσει σε γειτονικές χώρας και οι αριθμοί αυξάνονται με “εκθετικό” ρυθμό, δήλωσε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επιβεβαιώνοντας μια νέα μετακίνηση προσφύγων την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς, σύμφωνα και με τον Νότη Μηταράκη, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι “πραγματικοί πρόσφυγες”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσο αφορά την υποδοχή και τη φιλοξενία τους από τις χώρες της Ε.Ε.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο πως κάποιες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, η νέα προσφυγική κρίση δεν θα πρέπει να φέρει σε δεύτερη μοίρα το δράμα των μη, κατά τον κ. Μηταράκη, πραγματικών προσφύγων που εξακολουθούν να πνίγονται στο Αιγαίο επειδή είχαν την ατυχία να ξεριζώνονται από μια χώρα που δεν συνορεύει με την Ε.Ε. Εκτός και αν, όταν η κατάσταση ζορίσει, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ξεχάσουν τα μεγάλα και φιλεύσπλαχνα λόγια για τους πραγματικούς πρόσφυγες και τους στοιβάξουν κι αυτούς στις μοντέρνες Μόριες ενός συστήματος που φαίνεται να κλείνει κατά περίπτωση τα μάτια στο πανανθρώπινο δικαίωμα στην αναζήτηση ασύλου και ασφάλειας από πολέμους.

ΥΓ Έξι ακόμη άνθρωποι πνίγηκαν χθες στο Αιγαίο αλλά μάλλον αυτοί δεν θα ήταν “πραγματικοί πρόσφυγες”.

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr