Άντε γεια της JP Morgan στα ελληνικά ομόλογα !

Στάθης Σχινάς 

«Οι αγορές, δεν θαμπώνονται ούτε από λουδοβίκειους ναρκισσισμούς ούτε από τα Greek Statistics των ελληνικών συστημικών καναλιών»

“Σταματάμε τη θέση αγοράς στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι αυτών της Πορτογαλίας” δήλωσε χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan. Και διευκρίνισε ότι η τράπεζα αποχωρεί με ζημιά 34 μονάδων βάσης. Που σημαίνει ότι προτίμησε να γράψει ζημιά 3,4 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε 100 εκατομμύρια σε ελληνικά δεκαετή ομόλογα που είχε επενδύσει.

Θα αναρωτηθείτε ίσως: «Και μας τι μας κόφτει;».

Μας κόφτει και μας παρακόφτει. Και ιδού γιατί.

Γράφαμε σ’ αυτήν εδώ τη στήλη πριν από λίγες ημέρες (9.2.22):

«Οι αγορές, στις οποίες ομνύει ο Κ. Μητσοτάκης, δεν θαμπώνονται ούτε από λουδοβίκειους ναρκισσισμούς ούτε από τα Greek Statistics των ελληνικών συστημικών καναλιών. Αλλά και το lobbing έχει τα όριά του, καθώς οι ‘μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι’, που είτε συμβουλεύουν την κυβέρνηση είτε προωθούν έναντι αδρών προμηθειών και καλοπληρωμένων projects τα ελληνικά ομόλογα, δεν είναι εθελοντές… ‘ζημιοσκόποι’» – όχι, δεν πρόκειται περί τηλεπάθειας. Οικονομική ανάλυση και διαχείριση ρίσκου το λένε…

Θα θυμάστε επίσης ότι πριν από λίγο καιρό Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της JP Morgan με αφορμή την εξαγορά της ελληνόκτητης εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών ViVa Wallet και «μετά φανών και λαμπάδων» διαφήμισε από τα συστημικά κανάλια το γεγονός προβάλλοντάς το ως δείγμα απόλυτης εμπιστοσύνης ενός κορυφαίου επενδυτικού τραπεζικού οίκου στην ελληνική οικονομία.

Πριν, λοιπόν, περάσουν δεκαπέντε ημέρες, η JP Morgan, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους dealers των ελληνικών ομολόγων, προτιμά το stop loss, να γράψει μια σοβαρή ζημιά, επειδή προφανώς αν δεν έφευγε τώρα, θα έγραφε ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον.

Που σημαίνει ότι η οικονομική κατάσταση του κράτους (Ελλάδα) που εκδίδει τα ομόλογα θα χειροτερέψει. «Φεύγοντας» είπαν και κάποια καλά λόγια για το μέλλον, αλλά μάλλον ούτε οι ίδιοι τα πιστεύουν. Γιατί αν τα πίστευαν, δεν θα αποεπένδυαν.

Τουτέστιν, παρηγοριά στον άρρωστο…

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr