Άρθρο – καταπέλτης της Le Monde για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Πληθαίνουν τα σοβαρά χτυπήματα στο κυβερνητικό αφήγημα, καθώς οι αναταράξεις εντός και εκτός των συνόρων από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν λένε να κοπάσουν.

Μπορεί η κυβέρνηση να απέρριψε με ευκολία (σ.σ. και στήριξη από τα φιλοκυβερνητικά μέσα) την έκθεση που κατέταξε την Ελλάδα στην τελευταία θέση εντός Ε.Ε., μπορεί να έστειλε μέχρι και επιστολή διαμαρτυρίας στην οργάνωση, όμως ο θόρυβος δεν καταλαγιάζει.

Το νέο χτύπημα έρχεται από τη γαλλική Le Monde, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ανησυχητική παρακμή της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα». Σε αυτό καταγράφεται το γεγονός πως η χώρα μας έχασε 38 θέσεις στην κατάταξη μέσα σε έναν χρόνο και είναι, πλέον, τελευταία ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Υπάρχει πολιτική κατεύθυνση να μειωθεί η ελευθερία του Τύπου στη χώρα» σχολιάζει ο Πάβελ Σζάλαϊ, επικεφαλής του γραφείου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια.

Η λίστα Πέτσα σε περίοπτη θέση

Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας μιλά και για την περιβόητη «λίστα Πέτσα» σημειώνοντας ότι «τα μέσα που είναι κοντά στην αντιπολίτευση έλαβαν ελάχιστη βοήθεια από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν για διαφημιστικά σποτ σχετικά με τα μέτρα κατά του κορονοϊού».

Η Le Monde κάνει ειδική αναφορά στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και στο γεγονός ότι οι έρευνες έχουν βαλτώσει. Επισημαίνει, ακόμη, πως η κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία τον περασμένο Νοέμβριο για τα fake news με πρόφαση την πανδημία, για να σχολιάσει ότι μόνο η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει αντίστοιχη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν μερικές ημέρες οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν αναλυτική απάντηση στην απαράδεκτη επιστολή του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναδεικνύοντας τα ψέματα του Γιάννη Οικονόμου και την υποκρισία και τον κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το Μαξίμου το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr