Χικμέτ Κάγια: Ο Τούρκος που φύτεψε 30 εκ. δέντρα μετατρέποντας άγονη γη σε καταπράσινα δάση

Ο Χικμέτ Κάγια αφιέρωσε τη ζωή του στο περιβάλλον, φυτεύοντας 30 εκ. δέντρα για να μετατρέψει την άγονη γη σε καταπράσινα δάση

Ο συνταξιούχος πλέον Χικμέτ Κάγια, ο οποίος εργάστηκε για 25 χρόνια ως διοικητής της Διαχείρισης Δασών στην Τουρκία, ποζάρει πλέον περήφανος μπροστά στη γη που έχει μεταμορφώσει σε καταπράσινα δάση, μαζί με την ομάδα του.

Όπως δημοσιεύει το monopoli.gr, ο Χικμέτ Κάγια έχει αποδείξει ότι οι καλές προθέσεις και η σκληρή δουλειά μπορούν να αποφέρουν μεγάλες και σπουδαίες ανταμοιβές. Ο Τούρκος πρώην διοικητής της Διαχείρισης Δασών ποζάρει πια περήφανος μπροστά στην γη που κάποτε ήταν άγονη και ερημική και που χάρη στον ίδιο και την ομάδα του, έχει μεταμορφωθεί σε ένα πανέμορφο καταπράσινο δάσος.

Ο Κάγια ξεκίνησε να εργάζεται στη Δασολογία το 1978, στην επαρχία του Σινόπ και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και σταδιοδρομίας του, δενδροφυτεύοντας ερημικές εκτάσεις της περιοχής, δίνοντάς τους μια άλλη πιο αναζωογονημένη όψη. 19 χρόνια αργότερα ο Χικμέτ Κάγια συνταξιοδοτήθηκε, αλλά η «κληρονομιά» του συνεχίζει να μεγαλώνει.

Συγκεκριμένα, δουλεύοντας μαζί με την ομάδα του αλλά και τους ντόπιους, ο Κάγια φύτεψε 30.000.000 δενδρύλλια κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πολύ μετά τη συνταξιοδότησή του, αυτά τα δέντρα συνεχίζουν τα ψηλώνουν σε μία χώρα που οι δασικές εκτάσεις μειώθηκαν κατά 5,4% μέσα στην τελευταία εικοσαετία.

Σήμερα, αυτή η άγονη γη έχει δεχθεί μια απίστευτη μεταμόρφωση. Στα 19 χρόνια των προσπαθειών αναδάσωσης, ο Κάγια δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται πραγματικά γι’ αυτό. 41 χρόνια αφότου ξεκίνησε για πρώτη φορά αυτό το φιλόδοξο έργο αναδάσωσης, ο ίδιος επέστρεψε στην – καταπράσινη πλέον – γη με μια εικόνα του άλλοτε άγονου περιβάλλοντος στα χέρια, αναδεικνύοντας την τεράστια διαφορά που υπάρχει πια στο τοπίο.

Ο ίδιος δηλώνει περήφανος με το αποτέλεσμα και καλεί τους συμπατριώτες του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να προστατεύσουν τα εναπομείναντα δάση σε όλη την Τουρκία.

«Ο μετασχηματισμός αυτών των εκτάσεων σε δάση ήταν η μεγαλύτερη πηγή της περηφάνιας μου», αναφέρει στο Anadolu, χαρακτηρίζοντας τα δάση «το μέλλον της χώρας».

Πηγή: www.rosa.gr