Δείκτης δημοκρατίας: Παγκόσμια «βουτιά» λόγω πανδημίας – «Ελαττωματική δημοκρατία» η Ελλάδα

Λιγότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου ζούσε «σε δημοκρατία» το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη του Economist

Λιγότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου (το 45,7%) ζούσε «σε δημοκρατία» το 2021, καθώς μόλις 21 χώρες από τις 165 που έχουν αυτό το καθεστώς έχουν «πλήρη δημοκρατία», ενώ το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται πλέον η λιγότερο δημοκρατική χώρα στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη ινστιτούτου του ομίλου που εκδίδει το περιοδικό The Economist που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή της διεύθυνσης μελετών και αναλύσεων του ομίλου (Economist Intelligence Unit, EIU), ο «δείκτης δημοκρατίας» το 2021 έπεσε από το 5,37 το 2020 στο 5,28, με άλλα λόγια γνώρισε τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από το 2010.

Στην Ευρώπη, η Ισπανία πέρασε το 2021 από το καθεστώς της «πλήρους δημοκρατίας» σε αυτό της «ελαττωματικής δημοκρατίας», κατηγορία στην οποία κατατάσσεται επίσης η Γαλλία από το 2020.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο (που έπεσε δυο θέσεις και πλησιάζει τις «αδύναμες δημοκρατίες») βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία της κατάταξης, όπως και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ο Μαυρίκιος και η Κόστα Ρίκα. Πρώτη είναι η Νορβηγία. Ωστόσο, ο πληθυσμός των χωρών αυτών δεν αποτελεί παρά το 6,4% του παγκόσμιου.

Στην κατηγορία των «υβριδικών καθεστώτων» βρίσκει κανείς το Μπανγκλαντές, τη Σενεγάλη, την Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ, αλλά και την Τυνησία, που σημείωσε μια από τις πιο θεαματικές πτώσεις.

Στα «αυταρχικά καθεστώτα» κατατάσσονται από το EIU η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Ρουάντα, το Βιετνάμ, η Κίνα. Σε αυτά αναλογεί πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού (το 37,1%).