Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα λόγω ανυπόστατων ισχυρισμών για τα ελληνικά νησιά

Σε διάβημα προς την Άγκυρα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας ανυπόστατων αιτιάσεων Τούρκου επιτετραμμένου σχετικά με την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της χώρας μας, καθώς και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν πως τονίστηκε τόσο το γεγονός ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όσο και το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, αφού η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «γαλάζια πατρίδα» και ούτω καθεξής. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Θερμό» επεισόδιο στο Όσλο

Το διάβημα έρχεται μετά το χθεσινό «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Δένδια και του πρέσβη της Τουρκίας στην Νορβηγία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Όσλο, όπου ο δεύτερος ισχυρίστηκε ότι «όσα κάνει η Τουρκία τα κάνει σε απάντηση των ελληνικών κινήσεων» και έφερε ως παράδειγμα το casus belli υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα είπε ότι θα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά ύδατά της στα 12 νμ.

Τα όσα ανέφερε ο Τούρκος διπλωμάτης δεν έμειναν αναπάντητα, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα αγνοεί τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, ενώ επισήμανε ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr