Eρχονται έως και τριπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος – Προς παράταση η ρύθμιση χρεών σε 36-72 δόσεις

Αποκάλυψη για όσα περιμένει η κυβέρνηση με τους λογαριασμούς ρεύματος. Τι ειπώθηκε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Οι λογαριασμοί ρεύματος τριπλασιάζονται τον Ιανουάριο.

Μία εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη κατατέθηκε στην προχθεσινή, ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης : Οτι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο θα προκαλέσουν μεγάλο σοκ στους πολίτες, καθώς αναμένεται να είναι τριπλάσιοι των προηγούμενων μηνών.

Τα «μαύρα» αυτά μαντάτα, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με την παραδοχή ότι η ενεργειακή κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο ορίζοντας αποκλιμάκωσης δεν είναι ακόμα ορατός και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.

Όπως έγραψε από χθες το iEidiseis.gr, η κυβέρνηση πάγωσε κάθε προσδοκία για μείωση του ΦΠΑ σε σειρά βασικών καταναλωτικών προϊόντων, με φόντο τις αυξήσεις «φωτιά» που σε ορισμένες περιπτώσεις, θα φτάσουν άμεσα, από τις 15 Ιανουαρίου, ακόμα και διψήφια νούμερα, με το σκεπτικό ότι αφενός μία τέτοια κίνηση θα επέφερε δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος της τάξεως των 1,5 δις ευρώ και αφετέρου, στο τέλος της ημέρας, όταν η κυβέρνηση θα τον επανέφερε στα σημερινά επίπεδα, το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο. Μεγαλύτερο από εκείνο της παραμονής του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, έχουν αντίθετη άποψη.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση εμφανίζει στρέφει το βάρος στην αύξηση των μισθών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτή τη στιγμή αποφάσεις για τον χρόνο και το ακριβές περιεχόμενο της σχετικής πρωτοβουλίας.

Ταυτόχρονα περιορίζεται μία κλιμακωτή αντιμετώπιση του προβλήματος, που προβλέπει τη διαχείρισή του, μήνα με τον μήνα, καθώς ουδείς μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για το πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση και πόσο χρόνος θα χρειαστεί για να μετακυλιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καταναλωτικά προϊόντα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε τσουνάμι. Πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα πριν να είναι πολύ αργά», τονίζει υπουργός της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι τα σύνθετα και πολυεπίπεδα προβλήματα της συγκυρίας, απαιτούν ανάλογες πολιτικές.

Προσώρας, αυτό που φαίνεται να είναι στα σκαριά είναι η παράταση της δυνατότητας υπαγωγής σε 36 έως 72 δόσεις για τα “κορονοχρέη”, η οποία λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνουν ότι από τους 830.000 φορολογούμενους που έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση, ένα μεγάλο ποσοστό δεν την έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα, οπότε εξετάζεται η πιθανότητα να δοθεί παράταση ενός ή δύο μηνών.

ΠΗΓΗ : https://www.ieidiseis.gr

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

 

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Send this to a friend