Efood: Στους δρόμους οι διανομείς οδηγοί δικύκλων – Τι ζητούν

Μάνος Φραγκιουδάκης

Τετράωρη στάση εργασίας και μοτοπορεία πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι οδηγοί δικύκλων, μετά την πρόθεση της efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς εργαζομένων της.

Βασικά τους αιτήματα είναι να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, να σταματήσει το σύστημα αξιολογήσεων που -όπως αναφέρει η ΣΒΕΟΔ- υιοθετεί η εταιρεία ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίου, να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας, να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης.

Efood: Στους δρόμους οι διανομείς οδηγοί δικύκλων - Τι ζητούν
 EUROKINISSI

Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει ραντεβού για να πραγματοποιήσουν μοτοπορεία στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως, καλώντας όλους τους συναδέλφους τους, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος να στηρίξουν την κινητοποίησή τους. Η μοτοπορεία θα κινηθεί προς το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια θα καταλήξει στα γραφεία της e-food στο Νέο Ηράκλειο.

Efood: Στους δρόμους οι διανομείς οδηγοί δικύκλων - Τι ζητούν
Efood: Στους δρόμους οι διανομείς οδηγοί δικύκλων - Τι ζητούν

Τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα με την efood

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, έγινε γνωστό με μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε στα social media, ότι η εταιρεία αποφάσισε να μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις εργαζομένων της στη διανομή. Συγκεκριμένα, το μήνυμα που έλαβαν αρκετοί εργαζόμενοι ανέφερε: “Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…” ‘

Η εξέλιξη έφερε κύμα αντιδράσεων στα social media με το hashtag «cancel_efood» να αναπαράγεται από χιλιάδες χρήστες, ενώ στη συνέχεια η βαθμολογία της εφαρμογής του efood που εξαρτάται από τις βαθμολογίες των καταναλωτών κατακρημνίστηκε.

Για το θέμα αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης .

Μια ημέρα αργότερα, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση σε απολογητικό ύφος, κάνοντας λόγο για λανθασμένη επικοινωνία, χωρίς ωστόσο να μιλάει για ανάκληση της απόφασης μετατροπής των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανέφερε:

“Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές. Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς”.

(ΠΗΓΗ : https://www.news247.grl )