Εισβολή στην Ουκρανία / Νεκροί Έλληνες ομογενείς κοντά στη Μαριούπολη – Σφοδρές οι συγκρούσεις – Live Blog

Έξι νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά, κοντά στη Μαριούπολη.

Αργότερα, με νέα ανακοίνωση το ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι νεκροί εντοπίστηκαν άλλοι 4 ομογενείς, αυτή τη φορά στο χωριό Μπουχάς. «Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων», τονίζει μεταξύ άλλων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, η πολιορκία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτο 24ωρο. Όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη μάχη του Κιέβου, καθώς ο κλοιός στενεύει ασφυκτικά γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Γερμανία στέλνει πολεμικό υλικό και δηλώνει ότι αποδέχεται μία «στοχευμένη και λειτουργική» έξοδο της Ρωσίας από το SWIFT.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις  της ρωσικής εισβολής μέσα από το live blog των συντακτών του avgi.gr:

CNN: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενδέχεται να αποκόψουν μεμονωμένες τράπεζες από το SWIFT, όχι ολόκληρη τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν το ενδεχόμενο αποσύνδεσης μεμονωμένων ρωσικών τραπεζών, και όχι ολόκληρης της χώρας, από το διεθνές τραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, μετέδωσε το CNN , επικαλούμενο πηγές.

Πηγή του CNN είπε στο κανάλι ότι ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του SWIFT, είναι δυνατό εάν το Κίεβο «πέσει». Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα να τεθούν νωρίτερα νέοι περιορισμοί.

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι ομόλογοί τους στην ΕΕ συνεχίζουν να εξετάζουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων που στοχεύουν στην αποσύνδεση μεμονωμένων τραπεζών και νομικών οντοτήτων, αντί ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας, από το δίκτυο», ανέφερε το κανάλι επικαλούμενο την πηγή.

Επίσης, πηγές του Reuters σε μία από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι η τελική απόφαση για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT θα μπορούσε να ληφθεί εντός λίγων ημερών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν εμποδίζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της Ρωσίας από το SWIFT λόγω περαιτέρω εξελίξεων στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε ένα τέτοιο μέτρο ως απάντηση στην είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα για ειδική επιχείρηση.

(πηγή: kommersant.ru)

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr