Μέσα σε δύο ώρες

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός «απενεργοποίησε 74 χερσαίες εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής». «Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 11 στρατιωτικά αεροδρόμια, τρία διοικητικά κέντρα, μία βάση του πολεμικού ναυτικού και 18 σταθμοί ραντάρ των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου, στρατηγός Ίγκορ Κονασένκοφ.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν, ότι μέσα σε δύο ώρες από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, οι ουκρανοί συνοριοφύλακες «δεν προέβαλαν καμία αντίσταση», τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας «κατεστάλησαν» και η υποδομή των στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων «απενεργοποιήθηκε».

Μαζικές αυτομολήσεις Ουκρανών στρατιωτών στα σύνορα

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB), στρατιώτες των ουκρανικών συνοριακών δυνάμεων αυτομολούν «κατά δεκάδες» στην ρωσική πλευρά των συνόρων, αρνούμενοι να πολεμήσουν.
«Ουκρανοί στρατιώτες των συνοριακών δυνάμεων εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και περνάνε στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο σημείο ελέγχου Τρογιεμπόρτνογιε, στην περιοχή του Μπριάνσκ, έφτασαν 26 Ουκρανοί στρατιώτες των συνοριακών δυνάμεων, ενώ, ακόμη 16 στρατιώτες πέρασαν στο σημείο ελέγχου Τζανκόι της Κριμαίας. Λίγο αργότερα, στη 1 (τοπική ώρα) πάντα σύμφωνα με την FSB, οι Ουκρανοί στρατιώτες «εγκατέλειψαν όλα τα σημεία ελέγχου»
στα σύνορα με την Ρωσία.

Τι συμβαίνει στο Κίεβο

Την είδηση για το Κίεβο επιβεβαιώνουν και οι Ουκρανικές αρχές. Η εισβολή φέρεται να έγινε από τα εδάφη της Λευκορωσίας, ενώ στόχος είναι οι πυραυλικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων. Η ρωσική επίθεση αποδεικνύεται ολοκληρωτική και ταχύτατη, ενώ λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει και αεροδρόμιο κοντά την ουκρανική πρωτεύουσα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, επίσης, σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός στρατιωτικών ελικοπτέρων χωρίς διακριτικά τα οποία πετούν χαμηλά πάνω από τα προάστια του Κιέβου. Την ίδια ώρα το ουκρανικό μέτωπο στο Κέρσον έχει καταρρεύσει πλήρως, ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει στον Δνείπερο και οι δυνάμεις έχουν μπει τουλάχιστον 130 χλμ μέσα στην ενδοχώρα.

Την είδηση μετέδωσε επίσης και το Bloomberg, αναφέροντας πως στρατιωτικά οχήματα της Ρωσίας εισήλθαν στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο

Ανταποκριτές μεταδίδουν σειρά εκρήξεων στο Κίεβο, ενώ ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν πάρει τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου Αντόνου στην Οστομέλ. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που είναι περίπου ένα τέταρτο απόσταση από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Επίσης, ο δημοσιογράφος του BuzzFeed news Christopher Miller, με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως το αεροδρόμιο του Κιέβου βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτήριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών. «Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο» γράφει επίσης στην ανάρτησή του.

Κατάρρευση της ουκρανικής αεράμυνας

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο στοιχεία από τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανακοίνωσε ότι μονάδες του ουκρανικού στρατού «εγκαταλείπουν μαζικά τις θέσεις τους», ότι τα συστήματα αεράμυνας του ουκρανικού στρατού έχουν κατασταλεί και η υποδομή των αεροπορικών βάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει απενεργοποιηθεί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι στρατιωτικές συνοριακές υπηρεσίες της Ουκρανίας «δεν δείχνουν καμία αντίσταση».

Τονίζει επίσης ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν επιφέρουν κανένα πλήγμα σε πόλεις της Ουκρανίας και ότι τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.

Ρωσικά τανκ περνάνε αμαχητί από τα χωριά της Χερσώνας

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, είναι η ανάρτηση Ουκρανού δημοσιογράφου, ανταποκριτή της γερμανικής BILD, στην οποία αναφέρει ότι ο ουκρανικός στρατός στη Χερσώνα κατέρρευσε και η πόλη παραδόθηκε.

Τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στο Δνείπερο και δεν συνάντησαν καμία αντίσταση, αναφέρει ο Julian Röpcke. Σύμφωνα με δική του εκτίμηση, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει 130 χλμ μέσα στην Ουκρανία.

Κατά την ίδια πηγή ο ουκρανικός στρατός λέει ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη». Ο δημοσιογράφος διατείνεται ότι αυτή η δήλωση είναι «απίστευτη».

Εξάλλου, τοπικά ουκρανικά μέσα της Χερσώνας αναφέρουν, ότι ρωσικά τανκ, «χωρίς να ρίξουν ούτε μία βολή» περνούν από τα χωριά της περιοχής, με τους ντόπιους να λένε στους δημοσιογράφους ότι ο ουκρανικός σρτρατός «το έβαλε στα πόδια».