Euroferry Olympia: Τι είπε ο 21χρονος διασωθέντας – Ελπίδες και για άλλους επιζώντες

Στην Κέρκυρα μεταφέρθηκε ο 21χρονος Λευκορώσος, μετά από 54 ώρες εγκλωβισμού – Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης

“Ευτυχώς ζω! Πείτε μου ότι ζω”, φέρεται να είπε ο επιζώντας του Euroferry Olympia στους διασώστες που τον εντόπισαν και τον απεγκλώβισαν από το πλοίο.

Ο λευκορωσικής καταγωγής άνδρας (πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι ο είναι λιθουανικής καταγωγής) είναι οδηγός ηλικίας 21 ετών, ενώ το φορτηγό στο οποίο επέβαινε είχε λιθουανικές πινακίδες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ανέφερε πως άκουγε φωνές κι άλλων ζωντανών επιβατών μέσα στο φλεγόμενο πλοίο. Πάντως, δεν φέρεται να έχει δει άλλους επιζήσαντες στο σημείο όπου βρισκόταν.

Οι διασώστες προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Για προληπτικούς λόγους, στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, νοσηλεύεται ο 21χρονος Λευκορώσος. Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».

«Από τις πρώτες πληροφορίες με τους γιατρούς είπε ότι άκουγε και άλλες φωνές. Ελπίζουμε να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι ζωντανοί και να είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο κ. Ρουμπάτης.

Εξάλλου εντός της ημέρας αναμένεται να αποσωληνωθεί ο 65χρονος Βούλγαρος οδηγός, καθώς βελτιώνεται η υγεία του.

Εξιτήρια από το Νοσοκομείο θα λάβουν σήμερα και ο Αφγανός, αλλά και ο Ρουμάνος, διασωθείς επιβάτης, ενώ στο νοσοκομείο θα παραμείνουν για νοσηλεία δύο άτομα που βρίσκονται στη Πνευμονολογική Κλινική.

Να σημειωθεί ότι μετά το τραγικό συμβάν και κατά την αποβίβασή τους στην Κέρκυρα χρειάσθηκε αρχικά να διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας 10 ασθενείς εννέα άνδρες και μία γυναίκα, στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχουν πληροφορίες για 4-5 επιπλέον επιζώντες στο πλοίο.

Στο μεταξύ, έφτασαν νωρίς σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πρίντζεζι, 48 διασωθέντες από το ναυάγιο του Euroferry Οlimpia. Τους μετέφερε στην Ιταλία, το πλοίο Florencia, το οποίο ανήκει, επίσης, στην εταιρία Grimaldi.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πρόκειται για Ιταλούς, Πολωνούς, Βούλγαρους και Ουκρανούς επιβάτες.

Όλοι τους, υπογράμμισαν ότι η παροχή βοήθειας ήταν άμεση και αποτελεσματική, και ότι «το σημαντικότερο, αυτή την στιγμή, είναι το ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την δοκιμασία»

Πώς εντοπίστηκε ο 21χρονος

Ο άνθρωπος βρέθηκε στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του πλοίου, όπου ήταν εγκλωβισμένος από την Παρασκευή ενώ κατέβηκε μόνος του από σκάλα για να πάει στους διασώστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας έβγαλε πρώτα το κεφάλι του, με τους διασώστες να τον εντοπίζουν και να του φωνάζουν να βγει.

Ο ίδιος, εμφανώς σοκαρισμένος, μεταφέρεται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου θα του παρασχεθεί υγειονομική περίθαλψη.

Το λιμενικό και οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την εύρεση και των υπόλοιπων 11 αγνοουμένων ενώ ο εντοπισμός του 21χρονου δίνει πολλές ελπίδες.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι’ αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του λιμενικού Νίκος Αλεξίου.

Αναφορές και για άλλους επιζώντες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ανθρώπους τους οποίους ο 21χρονος έχει αναφέρει ότι έχει δει πρόσφατα ζωντανούς.

Το Euroferry Olympia είχε πρόβλημα πυρασφάλειας

Προβλήματα σε κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας είχαν εντοπίσει οι επιθεωρητές που έκαναν τρεις διαδοχικούς ελέγχους στο πλοίο Euroferry Olympia. Τα προβλήματα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στο πρωτόκολλο πυρασφάλειας, τον φωτισμό έκτακτης ανάγκης και το σύστημα αναγγελιών προς τους επιβάτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την καρτέλα του σκάφους στη διεθνή ναυτική βάση δεδομένων Equasis, που είδε το NEWS 24/7, το πλοίο είχε υποβληθεί σε διευρυμένη επιθεώρηση τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από το ίδιο αρχείο προκύπτει ότι και στις τρεις επιθεωρήσεις είχαν εντοπιστεί παραλείψεις που συνδέονται με ζητήματα ασφάλειας, ωστόσο δεν κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθεί η κράτηση του πλοίου στο λιμάνι. Πρόκειται για το έσχατο μέτρο ασφάλειας, το οποίο εκλείπει εφόσον θεωρηθεί ότι οι παραβάσεις είναι μικρής σημασίας ή έχουν διορθωθεί πριν τον επόμενο απόπλου.

Πιο ειδικά, ο πιο πρόσφατος διευρυμένος έλεγχος στο Euroferry Olympia είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2022. Το πιο σημαντικό εύρημα, όπως σημειώνεται, ήταν πως το εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου κρίθηκε ελλιπές.

Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος. Οι υπόλοιπες παραβάσεις στον έλεγχο του περασμένου Φεβρουαρίου αφορούσαν ζητήματα καθαριότητας, ζητήματα στις εγκαταστάσεις υγιεινής και επίσης θέματα εξαερισμού στους χώρους εργασίας του πληρώματος.

Ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές σημείο το πλοίο

Εξάλλου, σήμερα, Κυριακή ολοκληρώθηκε η ρυμούλκηση του πλοίου «Euroferry Olympia» σε ασφαλές αγκυροβόλιο, στα βόρεια της Κέρκυρας βορειοανατολικά του όρμου Κασσιόπης.

Στο εσωτερικό του πλοίου εξακολουθούν και υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σε σημεία του πλοίου, εμποδίζουν προς το παρόν μία επιχείρηση στο εσωτερικό του για τον εντοπισμό των υπόλοιπων 11 αγνοουμένων μεταξύ των οποίων και των τριών Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξής: Αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στη συνέχεια, το πλοίο ρυμουλκείται σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο της «Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)» έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA: Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

Εμπόδιο οι υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υπάρξει νέα επιχείρηση από στελέχη της ΕΜΑΚ και την ειδική ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, θα πρέπει να μειωθούν οι καπνοί αλλά και οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του πλοίου και ξεπερνούν αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ τι συνέβη εχθές λεπτό προς λεπτό

Στο μεταξύ έμπειρη ναυαγοσωστική ομάδα (αποτελούμενη από 14 άτομα), των ναυαγοσωστικών εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, βρίσκεται ήδη στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

Στο μεταξύ κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA : Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων, με τη συνοδεία αξιωματικού του Λιμενικού- Ψυχολόγου και με μέριμνα του υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε χθες από 11 σε 12 καθώς το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου από άνδρες της ΕΜΑΚ δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών. Πρόκειται για έναν Αφγανό πρόσφυγα. Έως σήμερα έχουν διασωθεί 280 άτομα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δύο μετανάστες που δεν υπήρχαν στην επίσημη λίστα επιβατών.

Καταθέσεις του καπετάνιου και μέλη του πληρώματος στις λιμενικές αρχές Κέρκυρας

Καταθέσεις για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο ”Euroferry Olympia”, κλήθηκαν να δώσουν στη λιμενική Αρχή Κέρκυρας, ο καπετάνιος και δύο μέλη του πληρώματος κατά τη χθεσινή άφιξή τους στο λιμάνι ΤΟΥ Οργανισμού Λιμένου Κέρκυρας. Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές «είναι η τυπική διαδικασία που ακολουθείται μετά από αυτά τα συμβάντα», ενώ όπως διασαφηνίστηκε, οι καταθέσεις απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, που με τη σειρά του έδωσε με προφορική εντολή να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι.

Καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία φιλοξενίας που ενεργοποιήθηκαν για τους διασωθέντες του πλοίου.

Ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου ”Euroferry Olympia”, έφτασαν χθες νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι του ΟΛΚΕ μαζί με τους διασωθέντες με το ιταλικό σκάφος ”Gardia di Finanza” της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex), που ήταν στο σημείο του τραγικού συμβάντος καθώς ακολουθούσε την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή για Ιταλία.

Εξιτήριο για τον άνδρα της ΕΜΑΚ

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σε λίγη ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, ο άνδρας της ΕΜΑΚ που παρέμεινε χθες στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όταν μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε για τη διάσωση των δύο εγκλωβισμένων αλλοδαπών στο φλεγόμενο πλοίο ”Euroferry Olympia” παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, όμως χρειάστηκε να νοσηλευτεί μόνο ο ένας.

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο παραμένουν οι δύο αλλοδαποί που διασώθηκαν όταν κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο πλοίο κατάφεραν να μπούνε σε ένα ”τυφλό” σημείο του πλοίου, στο 5ο κατάστρωμα, προκειμένου να γλυτώσουν από τις φλόγες.

Οι δύο διασωθέντες εγκλωβισμένοι επιβάτες, μαζί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, έφτασαν στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, λίγα λεπτά πριν τις 8.00 χθες το απόγευμα με αεροσκάφος AS 332C1 Super Puma. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται και οι δύο να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγω του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση και να χρειάστηκε χθες το βράδυ να διασωληνωθεί.

Από τους 278 διασωθέντες επιβάτες που φιλοξενήθηκαν χθες σε τέσσερα ξενοδοχεία του νησιού, φέρεται σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρο Ζερβόπουλο, κάποιοι, ελάχιστοι, να έχουν αποχωρήσει, χθες, για Ηγουμενίτσα προκειμένου να πάνε στους προορισμούς τους. «Έφυγαν κάποιοι Ιταλοί και κάποιοι Βούλγαροι», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερβόπουλος.

Στο πλοίο, παρότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, φέρεται να επέβαιναν Ιταλοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, κάποιοι Γερμανοί και Έλληνες, ενώ διερευνάται αν υπήρχαν και κάποιοι λαθρεπιβάτες, καθώς ο ένας εκ των δύο διασωθέντων χθες εγκλωβισμένων δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω ότι πρόκειται για Αφγανό μετανάστη.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε και με ποιο τρόπο αναμένεται οι διασωθέντες να μεταφερθούν στους προορισμούς τους, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κληθούν κάποιοι για καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

ΠΗΓΗ : https://left.gr