Φορο-δώρα στους μεγαλοϊδιοκτήτες

Μάριος Χριστοδούλου

Ενισχύει και διευρύνει τα φορο-δώρα στους μεγαλοϊδιοκτήτες η κυβέρνηση, αφού, μετά το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές, προχωρεί σε γενναίες μειώσεις άνω των 10.000 ευρώ των φορολογικών τους βαρών, με τις νέες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ.

Από φέτος, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται μόνο στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 400.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ σήμερα) και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις ακόμη και για ιδιοκτήτες με μεγάλο αριθμό ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό τους.

Συνολικά, τα φορο-δώρα στους «έχοντες και κατέχοντες» από τις γονικές παροχές και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για αξία περιουσίας 1,9 εκατ. ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα μπορούν να αγγίξουν το ύψος των 84.000 ευρώ!

Αναλυτικότερα:

 Γονικές παροχές-δωρεές: Φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ και μεγαλομέτοχοι εταιρειών είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του μέτρου για αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων (σπίτια, οικόπεδα, διαμερίσματα, πολυκατοικίες ολόκληρες, ακόμη και βίλες) και κινητών αξιών (χρήματα, ομόλογα, μετοχές) από τους γονείς στα παιδιά μέχρι το ύψος των 800.000 ευρώ. Το νέο αφορολόγητο εφαρμόζεται από 1ης Οκτωβρίου 2021 και στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερο, διότι είναι ανά γονέα και ανά τέκνο, οπότε σε αυτή την περίπτωση φτάνει στο 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο των 800.000 που επίσης έχουν παππούδες και γιαγιάδες.

Για παράδειγμα, περιουσία μέχρι 1,6 εκατ. ευρώ, στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% και μεταβιβάζεται στο παιδί τους, δεν θα έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση. Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρες βίλες, εξοχικές κατοικίες, διαμερίσματα, πολυτελή αυτοκίνητα, ακόμη και σκάφη αναψυχής ή θαλαμηγοί, μπορούν να αλλάξουν χέρια μέσα σε μια οικογένεια, χωρίς την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση. Το μέτρο αφορά γονικές παροχές και δωρεές για συγγενείς πρώτου βαθμού, δηλαδή γονείς, παιδιά, συζύγους, πεθερούς, πεθερές.

Το μέγεθος των φοροελαφρύνσεων για τους έχοντες και κατέχοντες αποτυπώνεται στο παρακάτω παράδειγμα ομάδας εφοριακών για τη μεταβίβαση περιουσίας αξίας 1,9 εκατ. ευρώ, που απαλλάσσεται πλήρως από τη φορολογία.

 Πατέρας μεταβιβάζει με γονική παροχή στο παιδί του ακίνητο, για να εισπράττει ενοίκια αξίας 600.000 ευρώ. Κανονικά θα πλήρωνε φόρο 16.500 ευρώ, αλλά με το νέο αφορολόγητο δεν υπάρχει η παραμικρή φορολογική επιβάρυνση.

 Ο παππούς του παιδιού αυτού μεταβιβάζει στο εγγόνι του και ακίνητο, πρώτη κατοικία, αξίας 800.000 ευρώ. Με τη νέα διάταξη απαλλάσσεται από φόρο ύψους 36.000 ευρώ.

 Ο πεθερός του μεταβιβάζει στον ίδιο νέο και άλλο ακίνητο εξοχικό, αξίας 300.000 ευρώ. Γι’ αυτό κανονικά θα πλήρωνε φόρο 1.000 ευρώ, από τον οποίο όμως απαλλάσσεται.

 Η μητέρα του νέου αυτού του κάνει γονική παροχή 200.000 ευρώ (μετρητά ή ομόλογα κ.λπ.) ως κεφάλαιο. Για τη δωρεά χρηματικών ποσών ίσχυε μέχρι πρότινος συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Δηλαδή αναλογούσε φόρος 20.000, αλλά από την 1η Οκτωβρίου 2021 και μετά δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

Συνολικά δηλαδή για αξία περιουσίας 1,9 εκατ. ευρώ, η μεταβίβαση στον νέο απαλλάσσεται πλήρως από φόρους 73.500 ευρώ!

 Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ φέρνουν οι παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και ενσωμάτωση στον κύριο φόρο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από φέτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μια νέα, ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 400.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ σήμερα) και όχι στο σύνολο της περιουσίας, όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προκύψουν μεγάλες ελαφρύνσεις ακόμη και για ιδιοκτήτες με μεγάλο αριθμό ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό τους.

Για παράδειγμα:

 Ιδιοκτήτης με ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 375 ευρώ, ενώ για το 2022 απαλλάσσεται.

 Ιδιοκτήτης με 2 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 875 ευρώ. Με το νέο σύστημα υπολογισμού, για κάθε ακίνητο ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο.

 Ιδιοκτήτης με 4 ακίνητα, αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ το καθένα, πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 10.425 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο.

■ Ιδιοκτήτης με 7 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του, αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ το καθένα, πληρώνει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 8.085 ευρώ, ενώ για το 2022 ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώσει συμπληρωματικό φόρο.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr