Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπάρχουν στοιχεία για στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Επικαλούμενος στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ΗΠΑ, ο Zhao είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 26 βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, επί των οποίων το Πεντάγωνο έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Σύμφωνα με το κρατικό μέσο της Κίνας CGTN, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και για χάρη της υγείας και της ασφάλειας του λαού της Ουκρανίας, της περιοχής και του κόσμου γενικότερα, η Κίνα καλεί όλα τα μέρη, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να διασφαλίσουν την ασφάλεια αυτών των εργαστηρίων και να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για τους ιούς που αποθηκεύτηκαν και την έρευνα που έγινε σε αυτά τα εργαστήρια, είπε ο Zhao.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διαθέτει 336 βιολογικά εργαστήρια σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Fort Detrick, όπου βρίσκεται το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το κέντρο των βιοστρατιωτικών δραστηριοτήτων των ΗΠΑ.

Ο Ζάο είπε ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να λάβουν σοβαρά υπόψη την επιφυλακτικότητα της διεθνούς κοινότητας για αυτά τα βιολογικά εργαστήρια και αντ’ αυτού την απέρριψε ως παραπληροφόρηση.

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που εμπόδισε τη δημιουργία ενός μηχανισμού επαλήθευσης της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα τα τελευταία 20 χρόνια, είπε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί όλο και περισσότερο για αυτό.

«Προτρέπουμε για άλλη μια φορά την πλευρά των ΗΠΑ να παράσχει πλήρη διευκρίνιση για τις βιοστρατιωτικές δραστηριότητές της εντός και εκτός των συνόρων της και να αποδεχθεί την πολυμερή επαλήθευση», είπε.

ΠΗΓΗ : https://www.topontiki.gr