Η αλήθεια για τους νεοναζί στην Ουκρανία…/Τάγμα Αζόφ: Το νεοναζιστικό παρακλάδι της ουκρανικής εθνοφυλακής με μέλη που φτάνουν μέχρι το κοινοβούλιο

1.Τάγμα Αζόφ: Το νεοναζιστικό παρακλάδι της ουκρανικής εθνοφυλακής με μέλη που φτάνουν μέχρι το κοινοβούλιο

Πότε δημιουργήθηκε και ποια η δράση του – Κατηγορείται για σφαγές αμάχων

Του Γαβριήλ Φιλιππόπουλου, από newsbeast.gr

«Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα “Αζόφ” χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων “Γκραντ” κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες», έγραφε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, ανέφερε, δια στόματος εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, ότι έχει αποδείξεις πως η Ρωσία ψεύδεται και ότι οι δυνάμεις της Μόσχα είναι αυτές που ευθύνονται για την καταστροφή που άφησε νεκρούς δέκα Έλληνες. «Η Αθήνα έχει αποδείξεις ότι είναι ψευδή τα όσα επικαλέστηκε η Ρωσική Πρεσβεία, ότι δηλαδή δεν επιχειρούσαν ρωσικές δυνάμεις στα περίχωρα του χωριού Σαντανά όπου έπεσαν νεκροί ομογενείς», απορρίπτει κατηγορηματικά το υπουργείο Εξωτερικών τις αιτιάσεις της Μόσχας, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα.

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Ποιο είναι όμως αυτό το περιβόητο νεοναζιστικό «Τάγμα Αζοφ»;
Viral έγιναν οι φωτογραφίες μιας ηλικιωμένης Ουκρανής που χειρίζεται ένα AK-47 κατά τη διάρκεια άσκησης μαχητικής εκπαίδευσης ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία και οι οποίες έχουν φέρει στο προσκήνιο τις ακροδεξιές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Η Valentyna Konstantynovska, μια 79χρονη κάτοικος της ανατολικής πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης, φωτογραφήθηκε να παίρνει μέρος σε ασκήσεις που προκλήθηκαν από τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Αν συμβεί κάτι, θα υπερασπιστώ το σπίτι μου. η πόλη μου, τα παιδιά μου». Η ιστορία κέρδισε τη διεθνή προσοχή ως μια ζωντανή απεικόνιση της γενναιότητας των απλών Ουκρανών απέναντι στην απειλή της ρωσικής εισβολής.

Αλλά η εικόνα πήρε άλλη χροιά όταν αποκαλύφθηκε ότι η μαχητική εκπαίδευση φιλοξενήθηκε από το «τάγμα Αζόφ», ένα εξτρεμιστικό κίνημα διαβόητο για τη νεοναζιστική ιδεολογία του.

Το τάγμα Αζόφ είναι μια ακροδεξιά, νεοναζιστική πολιτοφυλακή που ιδρύθηκε το 2014 στο Μπερντιάνσκ και επί του παρόντος έχει την έδρα της στο Ουρζούφ της Περιφέρειας του Ντόνετσκ ως ειδική αστυνομική μονάδα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας. Γεννημένο από τις προϋπάρχουσες νεοναζιστικές ομάδες «Πατριώτες της Ουκρανίας» και «Εθνικοσοσιαλιστική Συνέλευση», το τάγμα έχει βαθιές ιδεολογικές ρίζες στον ναζισμό και ήταν ανοιχτά αντίθετο τόσο με τους αυτονομιστές όσο και με το Κίεβο στην αρχή του.

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Το συγκεκριμένο τάγμα πήρε μέρος στις μάχες μεταξύ των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων και των Ουκρανών, τον Ιούνιο του 2014 κατά την διάρκεια της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Τα μέλη του Τάγματος είναι από την ανατολική Ουκρανία και μιλούν ρωσικά, ενώ μερικοί νεοσύλλεκτοι προέρχονται από τις ανατολικές πόλεις του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Ο πρώτος διοικητής του συντάγματος ήταν ο ακροδεξιός Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος ηγήθηκε της νεοναζιστικής οργάνωσης «Πατριώτες της Ουκρανίας» και της Εθνικοσοσιαλιστικής Συνέλευσης.

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Η μονάδα έχει κατηγορηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCR) για εγκλήματα πολέμου, όπως μαζική λεηλασία, χρήση βασανιστηρίων, ξυλοδαρμούς αμάχων, απαγωγές δημοσιογράφων, ηλεκτροπληξία και εικονικούς πνιγμούς.

Ακόμη, η μονάδα έχει συνδέθεί με νεοναζί, με μέλη που φορούν νεοναζιστικά και σύμβολα των SS. Η γερμανική τηλεόραση ZDF παρακολούθησε μαχητές του τάγματος των Αζοφ που φορούσαν κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους. Το σύμβολο της μονάδας που φέρουν στα μανίκια τους οι μαχητές του τάγματος είναι ένας πλάγιος Ρούνος, τυπικά είναι ένα αγκίστρι για λύκους (λυκοπαγίδα) το οποίο προφέρεται: Βόλφσανγκελ.

 Οι σχέσεις με τα τα υψηλά κλιμάκια της ουκρανικής πολιτικής

Ένας από τους κύριους προστάτες της ομάδας είναι ο Αρσέν Αβάκοφ, ο υπουργός Εσωτερικών από το 2014 έως το 2021, ο οποίος επέτρεψε την επέκταση και αργότερα την ενσωμάτωση των παραστρατιωτικών δυνάμεων στην Εθνική Φρουρά. Ο Άβακοφ υποστήριξε ενεργά την κοινοβουλευτική υποψηφιότητα των μελών του, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί.

Η αλλαγή της ηγεσίας για συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες προκάλεσε το Τάγμα να αποβάλει μέρος της ανοιχτής του αντίθεσης, να εθνικοποιήσει και να σχηματίσει δύο οργανώσεις εταίρους: Τα National Corps Party και Azov Civil Corps.

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Λόγω αυτής της συνδεσιμότητας, ήταν η πρώτη ομάδα που εθνικοποιήθηκε. Έπειτα από αυτό έγιναν προσπάθειες να εξαλειφθούν οι ξένοι και οι εξτρεμιστές κατά του Κιέβου με περιορισμένη επιτυχία. Αυτοί που ελέγχονταν συχνά στέλνονταν στο Πολιτικό Σώμα, αλλά η ναζιστική επιρροή παραμένει εδραιωμένη.

Η συνεχιζόμενη στενή διαπλοκή του ναζισμού, της πολιτικής και του τάγματος αποδεικνύεται από τους βαθείς δεσμούς μεταξύ των διοικητών και του κόμματος. Για παράδειγμα, ο πρώην μακροχρόνιος διοικητής και νυν αρχηγός στο Εθνικό Σώμα, Μαξίμ Ζορίν, διευκολύνει την εκπαίδευση εθελοντών και τη στρατολόγηση για το Τάγμα σε τοποθεσίες όπου ο Χίτλερ μίλησε στο παρελθόν. Επιπλέον, ο σημερινός διοικητής Ντένις Προκοπένκο βρίσκεται στη μονάδα από την πρώτη μέρα και διατηρεί την κομματική και ναζιστική κουλτούρα της.

Το 2018, το Εθνικό Σώμα δημιούργησε μια νέα θυγατρική της Αζόφ γνωστή ως National Druzhyna, μια συμμορία του δρόμου περίπου 600 μελών. Αυτή η ομάδα ήταν υπεύθυνη για πολλαπλές βίαιες επιθέσεις εναντίον Ρομά, Εβραίων και άλλων μειονοτικών ομάδων, καθώς και πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών.

Τα social media στην υπηρεσία των νεοναζί

Τα μέλη του τάγματος μοιάζουν με τις άλλες παραστρατιωτικές μονάδες που έχουν βοηθήσει στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στον ρωσικό στρατό τα τελευταία έξι χρόνια. Αλλά το Αζόφ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πολιτοφυλακή.

Σύμφωνα με το περιοδικό Time, Έχει το δικό του πολιτικό κόμμα, δύο εκδοτικούς οίκους, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για παιδιά και μια επαγρυπνή δύναμη γνωστή ως Εθνική Πολιτοφυλακή, η οποία περιπολεί στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων μαζί με την αστυνομία. Ενώ φυσικά χρησιμοποιεί το Facebook για να προχωρήσει σε στρατολόγηση μελών.

Σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς της ομολόγους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει επίσης μια στρατιωτική πτέρυγα με τουλάχιστον δύο βάσεις εκπαίδευσης και ένα τεράστιο οπλοστάσιο όπλων, από drones και τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι πυροβολικά.

Εκτός Ουκρανίας, το Αζόφ κατέχει κεντρικό ρόλο σε ένα δίκτυο εξτρεμιστικών ομάδων που εκτείνεται από την Καλιφόρνια σε όλη την Ευρώπη έως τη Νέα Ζηλανδία.

Το τάγμα λειτουργεί ως μαγνήτης για νεαρούς άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία μάχης. Ο Ali Soufan, σύμβουλος ασφαλείας και πρώην πράκτορας του FBI που έχει μελετήσει την ομάδα, εκτιμά ότι περισσότεροι από 17.000 ξένοι μαχητές έχουν έρθει στην Ουκρανία τα τελευταία έξι χρόνια από 50 χώρες.

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

Οι ουκρανοί νεοναζί του Τάγματος Αζόφ

 

 

2. Η αλήθεια για τους νεοναζί στην Ουκρανία…

Τα φασισταριά του «Τάγματος Αζόφ» με τις σημαίες – σύμβολά τους, του ΝΑΤΟ και των ναζί

Ένα από τα επιχειρήματα της ρωσικής πλευράς για την εισβολή στην Ουκρανία είναι η ύπαρξη και δράση «ναζιστικών ακροδεξιών» ομάδων που συνδέονται με το ουκρανικό κράτος και την κυβέρνηση της χώρας. Προφανώς η επίκληση του «αντιφασισμού» από τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά της σχέδια στην περιοχή …είναι προσχηματική αφού στοχεύει στα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα των Ρώσων και των λαών της πρώην ΕΣΣΔ που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη με τον φασισμό – ναζισμό. Δεν είναι επίσης «συνεπής» αφού η ίδια πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και είναι γνωστό ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η προσπάθεια που γίνεται από διάφορους στην Ελλάδα, εκπροσώπους αστικών κομμάτων, δημοσιογράφους στα ΜΜΕ να υποστηρίξουν ότι η δράση και η ύπαρξη ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων υπό την καθοδήγηση των Ευρωατλαντικών δεν υπάρχουν ή είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε από τη ρωσική προπαγάνδα… δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και θολώνει τη μνήμη των γεγονότων που ζήσαμε το 2014 με το περίφημο «Ευρωμεϊντάν».

Μια μικρή αναδρομή την ιστορία του φασισμού στην Ουκρανία, πολέμιου και αιχμή του δόρατος κατά της Σοβιετικής Ενωσης, στην οποία εντάχτηκε η επαναστατημένη Ουκρανία από το 1922, είναι χρήσιμη.

Από την πρώτη στιγμή αναπτύχθηκε αστικό εθνικιστικό κίνημα, όπου ο Στέπαν Μπαντέρα είναι από τις εμβληματικές μορφές του, από νεαρή ηλικία σε ουκρανικές εθνικιστικές ενώσεις, ιδίως την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και τον Ουκρανικό Στρατό Εξέγερσης (UPA). Την περίοδο της φασιστικής κατοχής ήταν από τους πρώτους στη Δυτική Ουκρανία που συνεργάστηκε με τους ναζί ενάντια στο σοβιετικό κράτος και με τη συμμορία του είναι υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους κομμουνιστών, Εβραίων και Πολωνών. Στη συνέχεια, μετά το τέλος του πολέμου, συνέχισε την αντισοσιαλιστική – φασιστική δράση του με τη στήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA. Αυτός λοιπόν σήμερα στην Ουκρανία τιμάται ως «εθνικός ήρωας» από το επίσημο κράτος.

Ο ίδιος προβλήθηκε συστηματικά από τις νεοναζιστικές οργανώσεις «Δεξιός Τομέας» και το κόμμα «Ελευθερία», την περίοδο της ανατροπής του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φλεβάρη του 2014, στην πλατεία Μεϊντάν. Οι δυνάμεις αυτές αποτέλεσαν «δύναμη κρούσης» των «ειρηνικών διαδηλώσεων» (sic) στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, οργανώνοντας πογκρόμ βίας, τρομοκρατίας, δολοφονιών και χτυπημάτων σε βάρος πολιτικών τους αντιπάλων, όσων δεν συμφωνούσαν με την ευρω-ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας, ειδικά κομμουνιστών, συνδικαλιστών κ.ά. Δικό τους έργο ήταν η μαζική δολοφονία άνω των 100 ανθρώπων στη λεγόμενη «σφαγή της Οδησσού» τον Μάη του 2014, όταν άλλοι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι εκτελέστηκαν επιτόπου στο κτίριο των Εργατικών Συνδικάτων της Οδησσού.

Σε αυτούς τους τύπους μοίραζαν κουλουράκια και ζεστό τσάι ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία (σήμερα στην Ελλάδα) Τζ. Πάιατ και η υφυπουργός Εξωτερικών Β. Νούλαντ. Αυτοί ήταν οι «μαχητές της ελευθερίας» που ενσωματώθηκαν αμέσως στις κυβερνητικές δομές της νέας αστικής εξουσίας, στελεχώνοντας κυβερνήσεις μέχρι το 2020!

Για να μην ξεχνάνε οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι: Στην πρώτη πραξικοπηματική κυβέρνηση του Αρσένι Γιατσενιούκ, από το κόμμα «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, της «βασίλισσας του φυσικού αερίου» που είχε κατακλέψει τον τομέα αυτό, όπως και άλλοι «αετονύχηδες» μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, στελέχη του «Δεξιού Τομέα» επάνδρωσαν το υπουργείο Εσωτερικών. Από τις τάξεις του προέκυψε και το περιβόητο «Τάγμα του Αζόφ », που …καμαρώνει με τα σύμβολα των SS και έτρεφαν αλληλοεκτίμηση με τους φασίστες στη χώρα μας, τη Χρυσή Αυγή. Η συμμορία αυτή σήμερα είναι πλήρως ενταγμένη στις μονάδες ασφαλείας της Ουκρανίας και πρωτοστατεί με τον ουκρανικό στρατό στις επιθέσεις που γίνονται τα τελευταία 8 χρόνια στις ανατολικές επαρχίες του Ντονμπάς.

Στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης ήταν επίσης ο Ο. Σιχ, από το κόμμα «Ελευθερία» και από το ίδιο κόμμα στη Γενική Εισαγγελία είχε τοποθετηθεί ο Α. Μαχνίτσκογκο.

Στη συνέχεια η επόμενη κυβέρνηση, του μεγαλοβιομήχανου της σοκολάτας και όχι μόνο, Π. Ποροσένκο, το 2018, επίσημα όρισε στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ως υποχρεωτικό χαιρετισμό τους το «Δόξα στην Ουκρανία – Δόξα στους Ηρωες» όπως συνηθιζόταν στη δοσιλογική Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών και τον αντισοβιετικό Ουκρανικό Στρατό Εξέγερσης του Μπαντέρα.

Μπορεί στη συνέχεια, στις εκλογές του 2019, που κέρδισε ο σημερινός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι φασιστικές δυνάμεις με την ομπρέλα του κόμματος «Ελευθερία» («Δεξιός Τομέας», κυβερνητική πρωτοβουλία Γιάρος, Εθνικά Τάγματα) να πήραν το 2,5% και να μην είναι στη Βουλή, ωστόσο είναι μέσα στον κρατικό μηχανισμό.

Το «Τάγμα Αζόφ », με ενισχύσεις από φασίστες από άλλες χώρες, όπως την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες, τη Σουηδία, είναι και αυτή την περίοδο της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Χάρκοβο και συμμετέχει στις σφοδρές μάχες με τις ρωσόφωνες πολιτοφυλακές.

Είναι υποκρισία όσων κάνουν πως δεν ξέρουν, μόνο και μόνο για να υπηρετούν την «πολεμική προπαγάνδα» υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εξάλλου, με τις ευλογίες της ΕΕ έχουν νομιμοποιηθεί και δικαιωθεί ιστορικά όλοι αυτοί που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί σε όλες τις χώρες της Βαλτικής και σε άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι διάφοροι απόγονοι των Ταγμάτων Θανάτου των SS που κυκλοφορούν ελεύθεροι ενώ οι κομμουνιστές διώκονται. Αυτήν την «ελευθερία» και «δημοκρατία» υπερασπίζονται…

ΠΗΓΗ : https://www.rizospastis.gr/