ΗΠΑ / Διαπραγματεύσεις με την Βενεζουέλα για την προμήθεια πετρελαίου

Η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξουσιοδοτήσει εταιρείες πετρελαίου για τις διαπραγματεύσεις
Η Βενεζουέλα επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για συνεργασία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη.

Σε ανάρτηση της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα που επικαλείται την αντιπρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιβεβαιώνει τις δημοσιευμένες ειδήσεις ​​σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν εξουσιοδοτήσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και τις επιχειρήσεις τους με τη Βενεζουέλα».Μάλιστα χτες το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε χτες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μια περιορισμένη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων που είχαν επιβάλει στη Βενεζουέλα, με στόχο, όπως υποστηρίζουν, να ενθαρρύνουν την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση αυτή «συνδέεται με τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» στο Μεξικό, ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στην πολιτική κρίση, ανέφερε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν τη Δευτέρα και στην άρση ορισμένων κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Κούβα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, τη μεταφορά χρημάτων και την αεροπορική σύνδεση του νησιού. Μολονότι η αμερικανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «σύμπτωση», δεν είναι τυχαίο ότι η χαλάρωση των μέτρων συμβαίνει λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο της Αμερικής που θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λος Άντζελες, στις αρχές Ιουνίου.

Το Μεξικό και άλλες χώρες απειλούν να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο αυτήν εάν δεν προσκληθούν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα.

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr