Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Έκανε μέσα σε 22 μήνες απευθείας αναθέσεις ύψους 6,65 δισ. ευρώ

Το πώς αντιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος αποκαλύπτεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από το ύψος των απευθείας αναθέσεων που έκανε μέσα στους 22 μήνες της διακυβέρνησής του.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μην ενισχύσει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει «δημοσιονομικό περιθώριο» και ότι οι όποιες κινήσεις θα είναι συνετές στη διαχείριση των οικονομικών. Μόνο που τα στοιχεία τον διαψεύδουν.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι άνω του 90% των συμβάσεων αυτών υπογράφηκαν με τη γενική διαδικασία απευθείας αναθέσεων (αρ. 118/αρ. 328) και όχι με την έκτακτη λόγω κορωνοϊού. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του κ. Τσίπρα την περασμένη Τρίτη πως «αυτός που έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, 1 δισ. σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και 7 δισ. σε εξοπλιστικά, μας λέει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει μισθωτούς και επαγγελματίες απέναντι στην κρίση της ακρίβειας».

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις φρεγάτες και τα Rafale όσο και στην περιοδεία του στη Νέα Ιωνία επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προς τους πολίτες πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά και επαγγελματίες τη στιγμή που κάνει απευθείας αναθέσεις 5 δισ. ευρώ, 1 δισ. σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και 7 δισ. σε εξοπλιστικά.

Στα αρχεία που ακολουθούν μπορείτε να δείτε το ύψος των αναθέσεων που έγιναν με κλειστού τύπου διαδικασία (πίνακας 1) και με απευθείας ανάθεση (πίνακας 2).

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr