Με σχέδιο μένουν χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία

Αντιγόνη Μιχοπούλου

 

Για θλιβερή επιβεβαίωσή τους κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί σχετικά με τη μεθόδευση της κυβέρνησης να απαξιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά τη δοκιμασία που υπέστη από την υγειονομική κρίση ώστε να φανούν σωτήρια τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτές έβλεπαν ότι η τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση μην παρέχοντας πραγματική στήριξη στο ΕΣΥ έκρυβε τα σχέδιά της για την «εισβολή» του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. «Η πανδημία αξιοποιήθηκε, αναποδογυρίστηκαν με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω τα συμπεράσματά της για να προωθηθούν αναδιαρθρώσεις οι οποίες αποβαίνουν ενάντια και στους υγειονομικούς και τους ασθενείς» σημείωνε στο Documento γιατρός δημόσιου νοσοκομείου τον Σεπτέμβριο του 2021 και τα γεγονότα τoν επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας.

Οι οχλήσεις των γιατρών προς το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες δεν έχουν σταματήσει, με στόχο την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία – μετά το κύμα παραιτήσεων αλλά και συνταξιοδοτήσεων– τα οποία προκάλεσαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Μάρτιο η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μιλάει για πρωτοφανή κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι υγειονομικές περιφέρειες ζητούν προσωπικό έχοντας εξασφαλίσει τους πόρους, αλλά το υπουργείο αρνείται. «Ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ ζητούν κάποιες θέσεις επικουρικών για κάλυψη επειγόντων επιτακτικών αναγκών έχοντας εξασφαλίσει τις προβλεπόμενες πιστώσεις, επεμβαίνει αυθαίρετα το υπουργείο Υγείας και περικόπτει θέσεις από αυτές που έχουν ζητήσει και εγκρίνει οι διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση: «Προφανώς τα παραπάνω εντάσσονται στα πλαίσια της επιδίωξης πλήρους αποσάθρωσης των νοσοκομείων από ιατρικό προσωπικό ώστε να ευοδωθούν τα αντιδραστικά σχέδια καταργήσεων νοσοκομείων και πλήρους ιδιωτικοποίησης τα οποία η κυβέρνηση βαφτίζει “νέο ΕΣΥ”».

Η εγκατάλειψη

Δύο από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της επιδιωκόμενης υποβάθμισης υπηρεσιών είναι η περίπτωση του Κρατικού Νίκαιας και του «Ελπίς».

Στο Κρατικό Νίκαιας οι συνταξιοδοτήσεις γιατρών και η μη αντικατάστασή τους έχουν αποτέλεσμα την αναστολή διενέργειας των εξωτερικών ραντεβού αξονικών τομογραφιών, ενώ απειλείται και η εκτέλεση απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Οπως εξηγεί στο Documento o γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου: «Από πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε πει ότι πρέπει επειγόντως να προκηρυχτούν δύο θέσεις επιμελητή ΕΣΥ και ουδέποτε προκηρύχτηκαν». Εξηγεί τι σημαίνει για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους αυτή η εξέλιξη: «Από πέρυσι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης πέντε ειδικευμένοι γιατροί και έχουν μείνει τέσσερις μόνιμοι και ένας επικουρικός. Αυτοί πρέπει να λειτουργήσουν δύο αξονικούς τομογράφους και έναν μαγνητικό τομογράφο».

Οπως επισημαίνει, οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες: «Το Κρατικό Νίκαιας είναι το πρώτο νοσοκομείο στη χώρα σε αριθμό επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν επαναληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις. Υπάρχουν τα επεμβατικά που πρέπει να γίνουν, για παράδειγμα βιοψίες στον αξονικό τομογράφο, και επίσης υπάρχει πληθώρα ανθρώπων οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ –δεν έχουν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ λόγω μακροχρόνιας ανεργίας– και μόνο με εξωτερικό ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να εκτελεστεί το παραπεμπτικό τους. Αναγκαστικά τώρα έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ραντεβού στον αξονικό επειδή οι γιατροί που έχουν μείνει –τρεις στον αξονικό και δύο στον μαγνητικό– αρκούν μόνο για να καλύψουν τα επείγοντα και τους νοσηλευόμενους ασθενείς και με το ζόρι».

Πάντως η κατάσταση με τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις φαίνεται ότι πλήττει και άλλα νοσοκομεία. Ενα από αυτά είναι και το «Σωτηρία». Μιλώντας στο Documento, γιατροί του νοσοκομείου περιγράφουν πως το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν κενά μετά την αποχώρηση των παρατασιακών συνταξιούχων από το σύστημα, οι οποίοι έπρεπε να έχουν ήδη φύγει αλλά παρατάθηκε η παραμονή τους λόγω της πανδημίας.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. «Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη χειρουργική του Αγίου Ανδρέα μέσα σε αυτό τον χρόνο θα φύγουν τρεις διευθυντές και υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν παραιτηθεί ήδη το προηγούμενο διάστημα. Συνάδελφοι με τεράστια εμπειρία που κρατούσαν μόνοι τους πολλά τμήματα παραιτήθηκαν και πήγαν είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό» σκιαγραφεί την κατάσταση ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας Στέλιος Τσόχατζης.

Φεύγουν λόγω εξόντωσης

Λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας γιατροί αποφασίζουν να παραιτηθούν και στο νοσοκομείο «Ελπίς», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του. Οπως αναφέρει το ΔΣ των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην επιστολή του προς τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, «οι απαιτητικές και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας οδήγησαν σε παραίτηση τον επιστημονικά υπεύθυνο διευθυντή του αναισθησιολογικού τμήματος καθώς και στην αποχώρηση επιπλέον γιατρών αναισθησιολόγων».

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και αλλού. «Στο ακτινολογικό λόγω παραιτήσεων τόσο επικουρικών όσο και μόνιμων γιατρών, καθώς και της συνταξιοδότησης ενός, οι εναπομείναντες εργάζονται κάτω από αντίξοες και εξοντωτικές συνθήκες. Εξαιτίας των ελλείψεων αυτών άλλωστε σε αρκετές γενικές εφημερίες διακομίζονται ασθενείς στον αξονικό του νοσοκομείου “Λαϊκό” για απεικόνιση» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και ζητά την άμεση και μόνιμη λύση του προβλήματος με προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

ΠΗΓΗ : https://www.documentonews.gr