«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, είτε νομικά είτε πολιτικά», λέει στο tvxs.gr ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης. Μια βόλτα έξω από το θέατρο Βράχων και τα γήπεδα όπου αθλούνται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά, αρκεί για να καταλάβει κανείς το διακύβευμα της υπόθεσης.

Έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου στην λεωφόρο Αλεξάνδρας συγκεντρώθηκαν εκτός από τους αιρετούς άρχοντες και βουλευτές του Νότιου Τομέα της Αθήνας, εργαζόμενοι στους δύο Δήμους και απλοί πολίτες που αντιλαμβάνονται τη σημασία του εγχειρήματος. Καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα, αγόρευσαν υπέρ της αναίρεσης οι δικηγόροι των δύο δήμων και του ελληνικού Δημοσίου.

Στόχος της κίνησης είναι να κριθεί άκυρη από τον Άρειο Πάγο η απόφαση 4891/2020 του Εφετείου Αθηνών με την οποία 104 στρέμματα από το λόφο Κοπανά κατοχυρώθηκαν σε 17 ιδιώτες που επικαλούνται τίτλους ιδιοκτησίας από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εάν η αίτηση αναίρεσης γίνει δεκτή, η υπόθεση θα επιστρέψει για να δικαστεί στην ουσία της εκ νέου από το Εφετείο. Ο Άρειος Πάγος αναμένεται να ανακοινώσει την κρίση του σε διάστημα από έξι έως 12 μήνες.

«Με βάση τη σημερινή κατάθεση της αίτησης αναίρεσης, περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου ώστε ο εμβληματικός αυτός χώρος να παραμείνει δημόσιος και δασικός, με χρήσεις πολιτιστικές, αθλητικές και αναψυχής», τονίζει στο tvxs.gr ο δήμαρχος Βύρωνα.

«Σε κάθε περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, είτε νομικά είτε πολιτικά, ώστε να πετύχουμε ο χώρος να κατοχυρωθεί υπέρ του Δημοσίου, με χρήση από τους δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού», συμπληρώνει ο κ. Κατωπόδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών παρατάξεων των δημοτικών συμβουλίων ενώ οι δύο δήμαρχοι έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων πάνω στο ζήτημα.

Υπόθεση των κατοίκων

Εκτός από το θέατρο Βράχων που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες εκδηλώσεις λειτουργώντας ως πόλος έλξης για όλους τους Αθηναίους, ο λόφος Κοπανά αποτελεί τόπο άθλησης για εκατοντάδες παιδιά ενώ στους χώρους πρασίνου κάνουν τον περίπατό τους άνθρωποι κάθε ηλικίας.

«Σκεφτείτε ότι όλα τα τμήματα υποδομής των ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής έχουν την έδρα τους στα γήπεδα που βρίσκονται πάνω στο λόφο», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βύρωνα, Γιώργος Βαρσαγάκης. Ανάμεσά τους τα ιστορικά σωματεία του Αθηναϊκού και της Δόξας Βύρωνα αλλά και το σχετικά νέο αλλά με μεγάλη κοινωνική δράση σωματείο του Αστέρα Βύρωνα.

Η Ένωση Γονέων συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή σωματείων, συλλόγων και φορέων του Βύρωνα και του Υμηττού για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του λόφου Κοπανά, ένας φορέας που φροντίζει για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το θέμα.

«Συμβάλαμε στο να ακουστεί παντού το σύνθημα μας ότι “Αυτός ο λόφος, αυτά τα γήπεδα και αυτά τα θέατρα είναι δικά μας, δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει!” Στον λόφο Κοπανά, από τη δεκαετία του ’80, μετά από μεγάλους αγώνες του λαού της περιοχής μας, δημιουργήθηκαν αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες μας σε πράσινο, άθληση, πολιτισμό και ψυχαγωγία», γράφουν στο ιστολόγιό τους οι άνθρωποι της Συντονιστικής Επιτροπής.

Μια υπόθεση που μπορεί να αποδειχθεί πολιτική

Προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει πολιτική απόχρωση στην υπόθεση, αφού οι 17 ιδιώτες στους οποίους το Εφετείο έχει κατοχυρώσει τα 104 στρέμματα δεν εμφανίζονται ως επενδυτές ή να έχουν συγκεκριμένα σχέδια αλλαγής χρήσης του χώρου.

Όμως νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως σπάνια ο Άρειος Πάγος κρίνει άκυρη την απόφαση εφετείου και άρα οι πιθανότητες επιτυχίας της αίτησης αναίρεσης δεν είναι διαφαίνονται πολλές. Εάν επαληθευτεί η κακή για τους κατοίκους και το δημόσιο συμφέρον πρόβλεψη, η κυβέρνηση θα κληθεί να αναλάβει πρωτοβουλία. Το tvxs.gr θα παρακολουθεί το θέμα.

ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr