Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα στο ευρωκοινοβούλιο από Βούλγαρο ακροδεξιό ευρωβουλευτή – Θυελλώδεις αντιδράσεις (Video)

Απίστευτο είναι το περιστατικό που σημειώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου καθώς Βούλγαρος ακροδεξιός ευρωβουλευτής αποχώρησε μετά την ομιλία του χαιρετώντας ναζιστικά. Ο λόγος για τον ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστή Angel Dzhambazki.

Ο Dzhambazki χαρακτήρισε στο Twitter ως «έκτρωμα» την απόφαση της Τετάρτης του Δικαστηρίου της ΕΕ να επικυρώσει έναν μηχανισμό- που αμφισβητήθηκε από την Πολωνία και την Ουγγαρία- ο οποίος επιτρέπει το μπλοκάρισμα των κονδυλίων σε χώρες όπου σημειώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Τι υποστηρίζει ο ίδιος

Μετά τον σάλο, ο ίδιος υποστηρίζει πως ήταν απλά ένας αθώος χαιρετισμός που λανθασμένα μεταφράστηκε ως… ναζιστικός.

Στο μικροσκόπιο το υλικό

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ιταλίδα Pina Picierno, δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο «θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη σε αυτό το σημείο του Κοινοβουλίου, για να δει αν υπήρξε φασιστικός χαιρετισμός ή όχι».

«Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν αυτό έχει γίνει, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα ληφθούν κυρώσεις», προειδοποίησε.

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Clément Beaune, ο  οποίος ήταν παρών στο πλαίσιο της προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ, χαρακτήρισε τη χειρονομία «σκανδαλώδη και εξοργιστική» στο Twitter.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola έγραψε στο Twitter ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού».

«Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».

Ποιος είναι ο Dzhambazki

Ο Dzhambazki έχει αποκτήσει φήμη τόσο στο ΕΚ όσο και στη Βουλγαρία για την εξωφρενική συμπεριφορά του.

Το 2019 αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μετά από ξενοφοβικά σχόλια κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, όταν αποκάλεσε την ευρωβουλευτή Karima Delli (Πράσινοι), «Γαλλίδα αλγερινής καταγωγής», και τον ευρωβουλευτή Ismail Ertug (S&D) «Γερμανό τουρκικής καταγωγής».

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Boyko Borissov το 2020, ο Dzhambazki βιντεοσκοπήθηκε να πετάει κροτίδες και να ρίχνει νερό από πυροσβεστικό σωλήνα πάνω σε ανθρώπους που διαδήλωναν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος VRMO στη Σόφια. Αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι το βίντεο ήταν παραποιημένο.

Επίσης, στη Βουλγαρία, ο ευρωβουλευτής έγινε πρωτοσέλιδο επειδή πιάστηκε για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και επειδή επιχείρησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες κρατώντας ένα γεμάτο πιστόλι. Αργότερα εξήγησε ότι είχε ξεχάσει να αφήσει το όπλο στο σπίτι του πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

«Ο φασιστικός χαιρετισμός από ένα Βούλγαρο ακροδεξιό μέσα στο ΕΚ, αποτελεί ωμή πρόκληση! Ποτέ ξανά φασισμός και ναζισμός! Ναι στην δημοκρατία και το κράτος δικαίου!», σχολίασε στο Twitter ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγές: DWEuractiv.gr

ΠΗΓΗ : https://www.documentonews.gr