Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μιλάει για την αντιπολεμική συναυλία την Κυριακή 8 Μάη στη Θεσσαλονίκη

Βασίλης Σκουρής

«Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Σκοπός μας μια ΠΑΝΔΗΜΗ ενωτική συναυλία απάντηση στον αιματηρό πόλεμο», διαμηνύει ο αγαπημένος καλλιτέχνης.
Τη μεγάλη συμμετοχή των καλλιτεχνών στην αντιπολεμική συναυλία που διεξάγεται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη τονίζει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, με συνέντευξη ου παραχωρεί στο iEidiseis.

«Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται» δηλώνει μάλιστα για το πλαίσιο της ενωτικής συναυλίας, στην οποία δεν απάντησαν θετικά ως προς τη στήριξή τους, εν αντιθέσει με τα άλλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής!

«Δουλειά της Τέχνης είναι εκτός των άλλων να αφυπνίζει συνειδήσεις και να κόβει τον δρόμο στην χυδαιότητα», διαμηνύει ο γνωστός τραγουδιστής, που αυτό και το επόμενο Σάββατο πραγματοποιεί εμφανίσεις με τη Γεωργία Νταγάκη στο «Σταυρό του Νότου» στην Αθήνα.

-Αντιπολεμική συναυλία στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 8 του Μάη κ. Ζερβουδάκη. Ποιοι θα συμμετάσχουν και ποιο το μήνυμα;

Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Κρατείστε μόνον πως σε ποσόστωση είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή νέων καλλιτεχνών. Το κεντρικό μας μήνυμα διαμορφώθηκε στους παρακάτω άξονες με σκοπό τον πολιτικό αναπαμό όσων περισσότερο γινόταν. Σκοπός μας μια ΠΑΝΔΗΜΗ ενωτική συναυλία απάντηση στον αιματηρό πόλεμο. Στη Θεσσαλονίκη. Στα όρια. Στα σύνορα της χώρας.

-Είστε πρωτοστάτης για τη συναυλία. Δεν φοβάστε ότι μπορεί να σας κατηγορήσουν ότι “κρατάτε ίσες αποστάσεις”, όπως έγινε και με τη συναυλία της Αθήνας;

Η πολιτική μας ανάλυση και προσέγγιση, δείχνει να δημιουργεί ένα ευρύ πεδίο συμφωνίας, ακόμη και ανάμεσα σε φορείς με αντιφατικά χαρακτηριστικά. Καμία τήρηση ίσων αποστάσεων. Δεν είχαμε κανέναν λόγο για κάτι τέτοιο. Αντίθετα ως εργασιακό σωματείο, ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, αποτελεί ταυτόχρονα μια πολιτική οντότητα με άποψη μα κυρίως θεσμικό ρόλο. Όλοι λοιπόν συμφώνησαν στα παρακάτω:

Αντιπολεμική Συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Ενάντια στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ενάντια σε κάθε εισβολή, σε κάθε επεκτατική και φασιστική πολιτική

Αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες

1) Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ρωσίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ, κυρίως όμως τα φονικά αποτελέσματά του σε βάρος του λαού της Ουκρανίας.

2) Καμία στρατιωτική εμπλοκή ή άλλου είδους συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

3) Αλληλεγγύη σε όλους και όλες τους/τις πρόσφυγες και πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

4) Κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να θεωρώ πως πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται.

-Αληθεύει ότι απευθύνατε πρόσκληση και στα κόμματα; Υπήρχαν αρνήσεις;

Εμείς ως εργασιακό σωματείο, σας επαναλαμβάνω, δεν ζητάμε κομματική ταυτότητα για την ένταξη των εργαζομένων στον φορέα μας. Ωστόσο δεν μπορώ παρά να σας παραθέσω την αλήθεια την οποία βιώσαμε, στην προσπάθεια να στήσουμε αυτήν την πάνδημη εκδήλωση. Τα αντανακλαστικά των πολιτικών οργανισμών της χώρας μας, έφεραν κάποιους από αυτούς κοντά μας άμεσα.

Έτσι λοιπόν, είχαμε την πρώτη θετική αντίδραση {με σειρά εμφάνισης} από το ΜΕΡΑ 25. Στη συνέχεια από το ΚΚΕ μέσω των συνδικάτων και των αδελφών σωματείων. Και τέλος τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κάπου εδώ εξαντλείται, ατυχώς κατά την άποψή μας, το «τόξο» των πολιτικών φορέων οι οποίοι αποφάσισαν ενεργά να σταθούν στο πλευρό μας.

Υπενθυμίζω πως η πρόσκληση έγινε δημόσια και κατά επανάληψη. Προφανώς δεν υπήρξε περεταίρω σύμπνοια. Βέβαια αντίστοιχα τα σωματεία, τα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, συλλογικότητες όπως το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, η ΑΡΣΙΣ, στάθηκαν στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή.

-Βλέπουμε, πάντως, πως οι καλλιτέχνες ευαισθητοποιούνται ξανά για μείζονα θέματα της χώρας και για πανανθρώπινες αξίες…

Η Τέχνη απαξιώθηκε ως τρόπος ζωής και αντίληψης αυτά τα τα σχεδόν τρία χρόνια της πανδημικής κρίσης στην χώρα μας. Είναι ανεπίτρεπτη η πολιτική που ασκείται σε βάρος όλων των εργαζομένων στο θέαμα – ακρόαμα. Πολιτική λιμοκτονίας. Πολιτική αποσπασματικών μέτρων χωρίς δημόσια διαβούλευση. Είναι παντελής η απουσία του διαλόγου με τα εργασιακά σωματεία η τις ομοσπονδίες.

Χάνονται Ευρωπαϊκές ευκαιρίες επιμόρφωσης η εργασίας. Χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αφορούν τον πολιτισμό μαθαίνουμε πως χρησιμοποιούνται για να βουλωθούν άλλες τρύπες. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι της Τέχνης οφείλουν να αφουγκράζονται την κοινωνία συνδέοντας την με την μεγάλη εικόνα. Δουλειά της Τέχνης είναι εκτός των άλλων να αφυπνίζει συνειδήσεις και να κόβει τον δρόμο στην χυδαιότητα.

-Ταυτόχρονα, τα Σάββατα 7 και 14 Μαΐου, με τη Γεωργία Νταγάκη, θα σας βλέπουμε στο Σταυρό του Νότου. Θα μας πείτε τι θα μας παρουσιάσετε;

Τις «χρωστάγαμε» αυτές τις παραστάσεις, μιας και προέρχονται από αναβολή για το αγαπημένο μας κοινό στην Αθήνα. Με την αγαπητή μου Γεωργία συνεχίζουμε παρέα και λίγο πριν το κοινό μας μουσικό μας καλοκαίρι ανεβαίνουμε στην φιλόξενη σκηνή του ΣτΝ με ιδιαίτερη χαρά. Σας περιμένουμε. Όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια στις αποσκευές μας. Καλή μας αντάμωση.

ΠΗΓΗ : https://www.ieidiseis.gr