«Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θέτει τις αγορές σε σοβαρή αναταραχή», ανέφερε το Σύστημα Πληροφοριών Αγροτικής Αγοράς σε έκθεσή του.

«Οποιαδήποτε σοβαρή διακοπή της παραγωγής και των εξαγωγών από αυτούς τους προμηθευτές αναμφίβολα θα ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές και θα επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίησε πρόσφατα ότι «οι σφαίρες και οι βόμβες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια κρίση πείνας σε επίπεδα πέρα ​​από οτιδήποτε έχουμε δει πριν». «Δεν είναι μόνο μια κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας», είπε ο Beasley. «Αυτό θα επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, και ιδιαίτερα το κόστος των τροφίμων».

Η συνεχιζόμενη επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές του σιταριού, που φτάνουν σε επίπεδα τα οποία παρατηρήθηκαν τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης του 2007 – 2008. Σύμφωνα με το Bloomberg, «τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο ξεπέρασαν το ημερήσιο όριο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αυξάνοντας κατά 7% στα 12,94 $ το μπουσέλ (μονάδα μέτρησης όγκου που αντιστοιχεί σε 36,36 λίτρα). Αυτό οφείλεται σε μια τεράστια αύξηση 41% από την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη βάσει δεδομένων έξι δεκαετιών».

«Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, το οποίο χρησιμοποιείται παντού, από ψωμί μέχρι ζυμαρικά και ζωοτροφές», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Η σύγκρουση έκλεισε μεγάλα λιμάνια στην Ουκρανία και διέκοψε τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις μεταφορές. Το εμπόριο με τη Ρωσία έχει επίσης πληγεί από την πολυπλοκότητα των κυρώσεων και τα αυξανόμενα κόστη ασφάλισης και μεταφοράς».

Οι υψηλές τιμές των σιτηρών που συνέβαλαν στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης πριν από περισσότερο από μια δεκαετία έχουν ήδη ξεπεραστεί και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω όσο συνεχίζεται η επίθεση της Μόσχας, επιδεινώνοντας την πείνα, ειδικά εάν οι κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να αμβλύνουν τις συνέπειες στους εργαζόμενους και τους φτωχούς.

Στην Αίγυπτο, τον κορυφαίο εισαγωγέα σιταριού στον κόσμο, οι τιμές του μη επιδοτούμενου ψωμιού αυξάνονται. Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού που καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα, αν και ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly είπε ότι η αλλαγή θα εφαρμοστεί με τρόπο που να διασφαλίζει ότι «δεν βλάπτονται οι πιο άποροι».

Δεν είναι μόνο η παγκόσμια προσφορά σιταριού που υπονομεύεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η εισβολή στην Ουκρανία θα αποτρέψει επίσης τους αγρότες της χώρας να σπείρουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και ο ηλίανθος που θα έπρεπε να ξεκινούσαν σύντομα. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των σιτηρών τον Χειμώνα, επεκτείνοντας το σοκ προσφοράς στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε το Bloomberg . «Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στο Σικάγο τη Δευτέρα έφτασαν τα 7,8025 δολάρια το μπουσέλ (μονάδα μέτρησης όγκου που αντιστοιχεί σε 36,36 λίτρα), το υψηλότερο από το 2012. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ελαιοκράμβης (καλλιεργείται κυρίως για τους πλούσιους σε λάδι σπόρους του) στο Παρίσι έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών. Η Ουκρανία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο και το χαμένο εμπόριο της επιβαρύνει τις ήδη περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες φυτικών ελαίων».

Η τιμή του λιπάσματος —που αποτελείται από πρώτες ύλες που υπάρχουν σε αφθονία στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας από το φυσικό αέριο, των φωσφορικών αλάτων και της ποτάσας— εκτινάσσεται επίσης στα ύψη.

«Ήμασταν ήδη σε μια δύσκολη κατάσταση πριν από τον πόλεμο», δήλωσε ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας χημικών Yara International  στο BBC, αναφερόμενος στο υψηλότερο κόστος καυσίμων και μεταφοράς καθώς και στα όλο και πιο συχνά και ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Τώρα έχουμε μια πρόσθετη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού και πλησιάζουμε στο πιο σημαντικό μέρος αυτής της σεζόν για το βόρειο ημισφαίριο, όπου πολλά λιπάσματα πρέπει να διακινηθούν και αυτό πιθανότατα θα επηρεαστεί», δήλωσε ο Holsether. «Ο μισός πληθυσμός της Γης λαμβάνει τροφή ως αποτέλεσμα της χρήσης των λιπασμάτων… και αν αυτά δεν πάνε στο χωράφι για ορισμένες καλλιέργειες, [η απόδοση] θα μειωθεί κατά 50%». «Για μένα, δεν έχει να κάνει με το αν κινούμαστε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», πρόσθεσε. «Έχει να κάνει με το πόσο μεγάλη θα είναι η κρίση».

Το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει την πληθωριστική πίεση ακόμη χειρότερη. Οι ειδικοί προειδοποιούν για ιδιαίτερα τρομερές συνέπειες σε χώρες με χαμηλό εισόδημα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές σιτηρών, όπου εκατομμύρια άνθρωποι ήδη υποφέρουν ή κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

«Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 90% των εισαγωγών σιταριού του Λιβάνου και είναι κορυφαίος προμηθευτής για χώρες όπως η Σομαλία, η Συρία και η Λιβύη», σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι προσθέτουν: «Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο προμηθεύεται σιτηρά και τρόφιμα για διανομή στους φτωχότερους χώρες, αγόρασε λίγο λιγότερο από 1,4 εκατ. τόνους σίτου πέρυσι, εκ των οποίων το 70% προήλθε από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Πριν από την εισβολή αντιμετώπιζε ήδη μια αύξηση κατά 30% στο κόστος του σιταριού, λόγω των κακών συγκομιδών στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Αργεντινή. Η τελευταία αύξηση των τιμών των σιτηρών θα περιόριζε περαιτέρω την ικανότητά του να παρέχει βοήθεια», ανέφερε. «Πρόκειται για ένα περιττό σοκ μεγάλων διαστάσεων», είπε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος στο WFP, για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Holsether της Yara International περιέγραψε τον πόλεμο ως «τη μια καταστροφή πάνω στην άλλη» που αποκαλύπτει πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σε εξωτερικούς κραδασμούς. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι έχουν αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια», δήλωσε ο Holsether. «Επομένως, είναι πραγματικά ανησυχητικό να έρθει και αυτό να προστεθεί από πάνω».

Εν τω μεταξύ, ο Abeer Etefa, εκπρόσωπος του WFP με έδρα το Κάιρο, είπε στον Guardian ότι «ο πόλεμος οδηγεί σε μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια και η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνει την πιθανότητα αναταραχής και βίας». «Έτσι, μια σύγκρουση στην Ουκρανία που οδηγεί στην πείνα και ωθεί τους ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια, ενέχει την πιθανότητα να ξεσπάσουν αναταραχές και βία και σε άλλες περιοχές», είπε ο Etefa. «Και πραγματικά, ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια σύγκρουση».

ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr