Ο Πούτιν καλεί σε πραξικόπημα τους στρατιωτικούς της Ουκρανίας

Χοντραίνει το παιχνίδι στην ουκρανική κρίση, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν αρκετές περιοχές και πολιορκούν το Κίεβο

Λίγο αφότου φάνηκε να αφήνει χαραμάδα διαλόγου, στον απόηχο του σχετικού καλέσματος από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε οργισμένος τους στρατιωτικούς στην Ουκρανία να «καταλάβουν την εξουσία» στο Κίεβο ανατρέποντας τον πρόεδρο Ζελένσκι και την πολιτική ηγεσία της χώρας, τους οποίους χαρακτήρισε «νεοναζί» και «ναρκομανείς».

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας. Έχω την εντύπωση ότι θα είναι πιο εύκολες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας» είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν μάχεται κατά του στρατού, αλλά κατά των εθνικιστικών μορφωμάτων, που συμπεριφέρονται σαν «τρομοκράτες» χρησιμοποιώντας αμάχους «ως ανθρώπινες ασπίδες».

Παρά τα αρχικά μηνύματα της Μόσχας ότι μπορεί να μην αναγνωρίζει την κυβέρνηση στο Κίεβο ως «δημοκρατική», αλλά αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας τον Ζελένσκι, αποδεχόμενη μάλιστα διαπραγματεύσεις μαζί του στο Μινσκ, ο Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση κατά όλων: ο Ζελένσκι, είπε, και οι υπουργοί του είναι «μια κλίκα ναρκομανών και νεοναζί που έχουν στρογγυλοκαθίσει στο Κίεβο και κρατούν σε ομηρία ολόκληρο τον πληθυσμό της Ουκρανίας». Η αναφορά στο «ναρκομανείς» παραπέμπει σε κατηγορίες που είχαν κάνει οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2019.

Ο Πούτιν επανέλαβε τους πρόσφατους ισχυρισμούς του για «εγκλήματα» που έχει διαπράξει, όπως είπε, ότι η Ουκρανική ηγεσία: «Εμείς», είπε, «πολεμάμε με εθνικιστικές ομάδες που είναι απευθείας υπεύθυνοι για τη γενοκτονία στο Ντονμπάς και την αιματοχυσία ειρηνικών αμάχων στις δυο Δημοκρατίες [Λουγκάνσκ και Ντονετσκ]».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι φέρεται νωρίτερα να έδωσε σήμα συνθηκολόγησης και να ενημέρωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στο καθεστώς της ουδετερότητας.

Όμως με νεότερες δηλώσεις του ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι ενώ αρχικά το Κίεβο είχε συμφωνήσει να διεξαχθούν συνομιλίες στο Μινσκ, μετά αντιπρότεινε τη Βαρσοβία και στη συνέχεια διέκοψε τις επαφές.

«Σε απάντηση της πρότασης Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» είχε πει προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr