Ουκρανία / Ο Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «στο εγγύς μέλλον» θα αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία

ΗΡωσία «θα αναγνωρίσει στο εγγύς μέλλον» ως ανεξάρτητες τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία οι οποίες ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Σε εξέλιξη είναι το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι σκόπευε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα στο εγγύς μέλλον».

Παράλληλα, το ίδιο μέσο αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της ομοσπονδιακής Γερμανίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις επαφές».

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα εξετάσει σήμερα το αίτημα των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι  η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα τη δικαιολογία να στείλει στρατεύματα.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε ότι δεν αρκεί η Δύση να λέει ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επί του παρόντος.

Σε τηλεοπτική του δήλωση Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το αίτημα που υπέβαλαν λίγες ώρες νωρίτερα οι ηγέτες των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, οι οποίες αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση ότι ο Τζο Μπάιντεν του διεμήνυσε ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν.

«Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «προφανές» ότι η Ουκρανία δεν χρειάζεται τις δύο περιοχές και ότι η πλειοψηφία των Ρώσων θα υποστήριζε την ανεξαρτησία τους.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη «πυρηνική δύναμη» από το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στις αποσχισθείσες περιοχές και μπορεί να ετοιμάζεται να προσπαθήσει να τις πάρει πίσω με τη βία, κάτι που το Κίεβο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει πλέον συγκεντρώσει μια δύναμη που αριθμεί 190.000 στρατιώτες περίπου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές σημείωσαν πτώση λόγω της έντασης στην περιοχή, αφού αρχικά είχαν ανέβει για λίγο με την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο από τη μεγαλύτερη στρατιωτική κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες. Οι ρωσικές μετοχές έκαναν βουτιά και το ρούβλι υποχώρησε κατά 3%.

Ανησυχίες της Δύσης

Με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να είναι «πλέον» έτοιμες, όπως ισχυρίζονται χώρες της Δύσης, είναι έντονη η ανησυχία για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας είναι «έτοιμες» για εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, εκφράζονται ανησυχίες για αύξηση των ψευδών προκλήσεων στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές των ανταρτών στην Ουκρανία. «Η ανησυχία μας για αυτό που βλέπουμε στο έδαφος έχει αυξηθεί», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στο ίδιος μέσο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται, συμπεριλαμβανομένων των S-400αεροσκαφών και των τεθωρακισμένων οχημάτων που αναπτύσσονται σε προωθημένες θέσεις. Η Ρωσία διαθέτει πλέον 110 τακτικές ομάδες ταγμάτων στην περιοχή των επιχειρήσεων, δήλωσε αξιωματούχος. Με τα δύο τρίτα των τακτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr