Παγκόσμιος «στίβος» βενζίνης: 8η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο η Ελλάδα

«Η αύξηση των τιμών τρώει την επιδότηση» λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου.

Αποδεδειγμένα, η Ελλάδα διαπρέπει διεθνώς, αφού σύμφωνα με την πλατφόρμα globalpetrolprices.com, στις αρχές Μαΐου η Ελλάδα είχε την 8η πιο ακριβή βενζίνη στον πλανήτη και η τρίτη πιο ακριβή στην ευρωζώνη. Οι καταναλωτές, όπως φαίνεται πρέπει να είναι έτοιμοι, για να πληρώνουν την βενζίνη πάνω από 2 ευρώ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, εκτοξεύεται για ακόμη μια φορά η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, μετά την ανατίμηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το «ράλι» της τιμής της βενζίνης έρχεται να προστεθεί στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την ανατίμηση πολλών βασικών προϊόντων, κάτι που έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στους πολίτες.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), από αύριο, Τρίτη 10 Μαΐου, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στην χονδρική τιμή διυλιστηρίου για τις νέες παραγγελίες στις βενζίνες και στο υγραέριο κίνησης.

Έτσι, με την τιμή χονδρικής να εκτοξεύεται στα 1,666 ευρώ ανά λίτρο, η λιανική από αύριο, Τρίτη, θα αγγίξει τα 2,2 ευρώ το λίτρο (μέσο πανελλαδικό όριο), την ώρα που στα νησιά δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου σχολίασε επίσης ότι «σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και άλλες αυξήσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πόσο. Όλα έχουν να κάνουν με τη τιμή στα διυλιστήρια».

Και συνέχισε: «αυτή την στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι στα 2,20 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά κυμαίνεται στα 2,50. Επαναλαμβάνω ότι η κατάσταση δεν επιδέχεται προβλέψεις. Μπορείς να δεις αύριο να γίνει ένα νέο μπαμ και να αυξηθεί περεταίρω σε επίπεδο που δεν περιμέναμε».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΠΕΚ Γιώργο Ασμάτογλου, τα μέτρα της κυβέρνησης ίσα που ανέσχεσαν τις αυξήσεις. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης, όπως αναφέρει, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα που είχε προ της εφαρμογής της έκπτωσης των 12 λεπτών (χωρίς το ΦΠΑ). «Η αύξηση (των τιμών) τρώει την επιδότηση» λέει χαρακτηριστικά.

Που πήγε ο Κυρανάκης που φώναζε για την βενζίνη του 1,5 ευρώ/λίτρο;

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την πλατφόρμα globalpetrolprices.com, στις αρχές Μαΐου η Ελλάδα είχε την 8η πιο ακριβή βενζίνη στον πλανήτη και η τρίτη πιο ακριβή στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας στις 2 Μαΐου 2022, είχε διαμορφωθεί σε 2,107 ευρώ ανά λίτρο και ήταν ελάχιστα χαμηλότερη από τη Δανία -2,186 ευρώ/λίτρο- και την Φινλανδία -2,174 ευρώ/λίτρο-. Ωστόσο, ήταν ακριβότερη από την Ολλανδία, όπου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 2,095 ευρώ/λίτρο.

Πηγή: www.rosa.gr

AllEscort