Pandora Papers / Πώς οι ισχυροί του πλανήτη έστησαν το μεγαλύτερο δίκτυο παραοικονομίας

Εκτιμάται ότι 11,3 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους και 14 εταιρείες που προσφέρουν υπεράκτιες υπηρεσίες κινούν τα νήματα

Ημεγαλύτερη αποκάλυψη των Pandora Papers, πέρα από τα ονόματα των 331 πολιτικών και κρατικών λειτουργών σε 91 χώρες που έχουν κρύψει τα περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους, είναι ο κεντρικός ρόλος που παίζουν οι ισχυροί του πλανήτη στη λειτουργία του υπόγειου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αποθέωσης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

Η διαρροή των 11,9 εκατομμυρίων αρχείων που περιγράφουν τον τρόπο δράσης της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ του πλανήτη, αποκαλύπτουν το μέγεθος του υπόγειου συστήματος παραοικονομίας και το μέγεθος της απληστίας πολιτικών και επιχειρηματιών.

Γιατί αυτό που αποκαλύπτουν μέσα από νέα σοκαριστικά στοιχεία τα Pandora Papers είναι ότι οι ζάμπλουτοι και οι πολιτικά ισχυροί του πλανήτη, μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία από τη φορολογία και τον έλεγχο, τοποθετώντας τα σε «φορολογικούς παραδείσους».

Όπως σημειώνει η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), όλοι όσοι αναφέρονται στα Pandora Papers δεν σημαίνει ότι κατηγορούνται αυτόματα για παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μπορούν να κατηγορηθούν, όμως, γιατί ως πανίσχυροι παίκτες της εξουσίας αντί να βοηθήσουν ώστε να τερματιστεί το υπόγειο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω του οποίου αποκρύπτονται τεράστια περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες υπεράνω ελέγχου, σπεύδουν να επωφεληθούν από αυτό και γίνονται τροφοδότες του.

Και ακόμα ότι συμμετέχοντας οι ίδιοι σε αυτό το υπόγειο σύστημα και όντας συνένοχοι, ενθαρρύνουν τη ροή των παράνομων χρημάτων που θησαυρίζουν τους εγκληματίες και εξαθλιώνουν τα έθνη.

Όπως επισημαίνει η ICIJ, σε μια εποχή διεύρυνσης του αυταρχισμού και της ανισότητας, η έρευνα των Pandora Papers αυτό που παρουσιάζει είναι τον τρομακτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ισχυροί του χρήματος αλλά και η πολιτική εξουσία στον 21ο αιώνα. Και ακόμα πώς το κράτος δικαίου έχει λυγίσει,  από ένα υπόγειο οικονομικό σύστημα που λειτουργεί με τις ευλογίες των πλούσιων κρατών.

Τα ευρήματα του ICIJ και των εταίρων του στα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πόσο η μυστική χρηματοδότηση έχει διεισδύσει στην παγκόσμια πολιτική – και προσφέρουν πληροφορίες για τους λόγους που οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιες οργανώσεις έχουν κάνει ελάχιστα βήματα στην εξάλειψη των υπεράκτιων οικονομικών καταχρήσεων.

Οι 14 εταιρείες που κινούν τα νήματα

Σύμφωνα με την επεξεργασία των αρχείων που έγιναν από τους ερευνητές της ICIJ, δεκατέσσερις εταιρείες εμφανίζονται να κινούν τα νήματα του υπόγειου χρηματοπιστωτικού συστήματος από το οποίο επωφελούνται πρώην και νυν ηγέτες κρατών καθώς και πλήθος επιχειρηματιών.

Από τις 14 εταιρείες παροχής υπεράκτιων υπηρεσίων δυο φαίνεται να είναι οι πιο ισχυρές.

-AABOL (All About Offshore)
-Alcogal (Alemán, Cordero, Galindo & Lee)
-Alpha Consulting Limited
-Asiaciti Trust Asia Limited
-CCS Trust Limited
-CIL Trust International
-Commence Overseas Limited
-Demetrios A. Demetriades LLC
-Fidelity Corporate Services Limited
-Glenn D. Godfrey And Company LLP
-Il Shin
-Overseas Management Company Inc
-SFM Corporate Services
-Trident Trust Company Limited

Από τις 14 εταιρείες παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών δυο εμφανίζονται να είναι οι πιο παλιές και ισχυρές και συγκεκριμένα:

-Η Trident Trust Company Limited, υπήρξε σύμφωνα με την  ICIJ  ηγέτιδα δύναμη στο να καθοδηγεί πλούσιους πελάτες και εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τον υπεράκτιο κόσμο για να προστατεύσουν και να αυξήσουν τα πλούτη τους.

Η εταιρεία παρήγαγε ένα εκτενές εγχειρίδιο το 1994 σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν «να ελαχιστοποιηθούν οι φόροι και τα περιουσιακά στοιχεία να προστατευθούν από πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις  μέσω υπεράκτιων καταπιστευμάτων». Εισήγαγε το διαβόητο πλέον δικηγορικό γραφείο Panama Papers Mossack Fonseca στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους το 1986, σύμφωνα με το βιβλίο «Secretrecy World» του 2017.
Από τα Pandora Papers διέρρευσαν 3.375.331 αρχεία της Trident που καλύπτουν την περίοδο 1970-2019.

-Η Alcogal (Alemán, Cordero, Galindo & Lee) με έδρα τον Παναμά. Η εταιρεία ξεκίνησε να παρέχει τις υπεράκτιες υπηρεσίες της σε πολιτικούς και πλούσιους ανθρώπους αρχικά στη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις Μπαχάμες, Μπελίζ, Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Ντουμπάι, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Ελβετία και Ουρουγουάη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.
Από τα Pandora Papers διέρρευσαν 2.185.783  αρχεία που καλύπτουν την περίοδο 1970-2019.

(ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr )