Ποια κράτη στηρίζουν τις κινήσεις Πούτιν στην Ουκρανία

Η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στο μέτωπο της Ουκρανίας δεν δοκιμάζει μόνο τις αντοχές της συγκεκριμένης χώρας, αλλά διαταράσσει και τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα, με τη Ρωσία να δείχνει αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους τις διεκδικήσεις της, αδιαφορώντας για τις κυρώσεις και την κριτική που δέχεται από μεγάλα κράτη και οργανισμούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν ορισμένα κράτη που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις δύο μεγάλων παικτών στη διπλωματική σκακιέρα της Κίνας και της Τουρκίας..

Κριτική Πεκίνου στις ΗΠΑ: Σπέρνετε φόβο και πανικό

Η Κίνα έστρεψε σήμερα τα βέλη της κατά της Ουάσινγκτον, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «σπέρνουν φόβο και πανικό» και ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σχετικά: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση και να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να δώσουν βάση στις ανησυχίες και των δύο μερών, να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων και να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Εξάλλου, αναλυτές εκτιμούν ότι η ουκρανική κρίση ενδέχεται να βάλει το επίκεντρο και τις απειλές της Κίνας για εισβολή στην Ταϊβάν, αλλά και τις συνοριακές διαφορές που έχει με την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Τα βλέμματα σήμερα θα στραφούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου όλοι οι μεγάλοι παίκτες αναμένεται να τοποθετηθούν και το Πεκίνο θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο τις προθέσεις του.

Το διπλό παιχνίδι της Άγκυρα

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να πατάει σε δύο βάρκες, καθώς έχει στενή συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Η Άγκυρα ναι μεν καταδίκασε την κατάσταση στο Ντονμπάς, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε σήμερα ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

«Δεν είναι δυνατό για εμάς να εγκαταλείψουμε τη μία ή την άλλη χώρα», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ώστε, Θεού θέλοντος, να το ξεδιαλύνουμε αυτό χωρίς να εγκαταλείψουμε καμιά από τις δύο».

Ο ίδιος κάλεσε την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να «καθορίσει τη στάση του» μετά τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Σήμερα, όπως επιβεβαιώνει και το Κρεμλίνο αναμένεται και τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων.

Ο Μαδούρο και οι άλλοι

Μέχρι στιγμής χώρες όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα έχουν δηλώσει επισήμως ότι στηρίζουν τη Μόσχα, ενώ η Δαμασκός άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αναγνώριση των κρατιδίων αυτών.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει, επίσης, εκφράσει τη στήριξή της στον Πούτιν, ενώ Βόρεια Κορέα και Ιράν έχουν εκφραστεί θετικά στα ρωσικά αιτήματα πριν την κλιμάκωση της πρόσφατης κρίσης. Όμως κανένα κράτος δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε επίσημες ανακοινώσεις.

Πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ των ρωσικών κινήσεων, όμως, πήρε σήμερα κι επισήμως το Καράκας.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία. Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στην κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο κ. Μαδούρο υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος και μέντοράς του, ο Ούγο Τσάβες (1999-2013) είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν η Μόσχα αναγνώρισε το 2008 την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τη Γεωργία.

«Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Τσάβες ήταν με τον Πούτιν, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο, κρίνοντας ότι οι ΗΠΑ και το NATO εννοούν «να τελειώσουν τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ο Γιούρι Μπαρίσοφ, βρισκόταν την Παρασκευή στο Καράκας, όπου υπογράμμισε ότι η Βενεζουέλα είναι «στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας (…) σε περιβάλλον αυξανόμενης αστάθειας».

Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και στην Κούβα.

ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr