Πόλεμος στην Ουκρανία / Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας – Live Blog

Στις 16:00 σήμερα αναμένεται ο τρίτος κύκλος των  διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία.                 

Νωρίτερα το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από ουκρανικές πόλεις προς Λευκορωσία και Ρωσία, χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» τη στάση της Μόσχας.

«Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται από την ουκρανική αντίσταση», δήλωσε ο Ζελένσκι ζητώντας εκ νέου αεροσκάφη και μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε σήμερα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι αν η παγκόσμια κοινότητα δεν σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν αναφερθεί στο Ιρπίν, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας, όπου επικεντρώνεται η ρωσική επίθεση. Υπό ουκρανικό έλεγχο παραμένουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και το Τσερνίχιφ, παρά τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δυτικούς παρατηρητές. Οι μάχες εντάθηκαν και στο Σούμι, ενώ συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στα περίχωρα του Χοστόμελ. Η Οδησσός δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να τη βομβαρδίσει.

«Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες μέσα σε 10 ημέρες. Πρόκειται για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν από την Ουκρανία στην Πολωνία ξεπέρασε ήδη το ένα εκατομμύριο, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η πολωνική συνοριοφυλακή.

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr