Πόλεμος στην Ουκρανία / Παράνομα βιολογικά πειράματα των ΗΠΑ σε ουκρανικό έδαφος καταγγέλλει η Ρωσία

Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι θέλουν να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων πάνω από 30 εργαστήρια – Αποδείχθηκαν οι παράνομες, εγκληματικές δραστηριότητες, λέει η Ρωσία

Ηυφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ μιλώντας χτες σε επιτροπή της Γερουσίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η Ουκρανία έχει εγκαταστάσεις βιολογικών ερευνών για τις οποίες ανησυχούμε έντονα ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχό τους. Εργαζόμαστε με τους Ουκρανούς για το πώς θα αποτραπεί να πέσει οποιοδήποτε από αυτά τα βιολογικά υλικά στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων».

Σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η δήλωση αυτή της Νούλαντ «όχι απλώς επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτών των εργαστηρίων … αλλά δίνει την απόδειξη που χρειαζόταν και πλέον έχουμε: ότι οι ΗΠΑ έκαναν ότι μπορούσαν ώστε αυτά τα υλικά να μην πέσουν σε ρωσικά χέρια. Δεν χρειάζεται να μαντέψουμε τι είδους υλικά είναι αυτά και δεν υπάρχει κάτι να μαντέψουμε πλέον. Αυτά είναι τα υλικά που αποδεικνύουν τις παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ επί ουκρανικού εδάφους». Σχετικές αναρτήσεις έχουν γίνει και στους λογαριασμούς του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε προσφέρει συνεργασία στις ΗΠΑ για τα βιολογικά πειράματα, αλλά τα εργαστήριά τους σε εδάφη πρώην σοβιετικών χωρών είναι απόρρητα και δημιουργήθηκαν, όπως είπε, για να αναπτυχθούν επιπρόσθετες προκλήσεις και απειλές προς την Ρωσία. «Ήμασταν έτοιμοι να στείλουμε ειδικούς και αντιπροσωπείες με εκπροσώπους διάφορων υπηρεσιών. Όλα αυτά είχαν συγκαλυφθεί με μυστήριο και ήταν απόρρητα … γιατί όλα αυτά δεν ήταν απαντήσεις σε προκλήσεις και απειλές, αλλά για την δημιουργία προκλήσεων και απειλών κατά της χώρας μας και του πληθυσμού μας», υποστήριξε η Ζαχάροβα. «Αν δεν σταμστήσει τώρα, στο μέλλον θα ξεφύγουν εκτός ελέγχου».

Το ρωσικό πρακτορείο Tass που μεταδίδει τα παραπάνω, παραθέτει και δήλωση που έκανε νωρίτερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης προστασίας από ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές απειλές, Ίγκορ Κιρίλοφ. Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα δίκτυο άνω των 30 βιολογικών εργαστηρίων που δημιουργήθηκε σε ουκρανικό έδαφος με εντολές τμήματος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας (Defense Threat Reduction Agency – DTRA). Κατά τον ίδιο, στις 24 Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση, σε όλα δόθηκε εντολή να καταστρέψουν τα βιολογικά υλικά που βρίσκονταν εκεί.

ΠΗΓΗ  :  https://www.avgi.gr