Στα 125 δολάρια το πετρέλαιο, μπορεί να φτάσει τα 185 δολάρια, η Μόσχα προειδοποιεί και για 300 δολ.το βαρέλι

Μικρή υποχώρηση από το ρεκόρ 14ετίας χτες – Εφιαλτικές προβλέψεις για το εγγύς μέλλον ακόμη και χωρίς «μπλόκο» στις εισαγωγές από Ρωσία

Το άλμα τιμών στα προϊόντα ενέργειας και ειδικά σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης στην Ρωσία, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, προειδοποιούν οι αναλυτές στις διεθνείς αγορές.

Το πρακτορείο Reuters παραθέτει εκτίμηση σύμφωνα με την οποία «αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, οι τιμές μπορούν να φτάσουν οπουδήποτε μεταξύ 156 και 185 δολάρια ανά βαρέλι» για το brent.

Σήμερα και μετά το χθεσινό ρεκόρ 14ετίας, οι τιμές υποχώρησαν ελαφρά, στα 125 δολάρια ανά βαρέλι. Ελαφρά χαμηλότερα, στα 120 δολάρια ανά βαρέλι, διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του WTI.

ΟΙ ΗΠΑ φαίνεται ότι τελικά θα μείνουν μόνες τους στο μπλόκο εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία, καθώς η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ειδικά η Γερμανία και η Ολλανδία που έχουν ήδη απορρίψει μια τέτοια κίνηση, όπως και άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες, π.χ. η Ιταλία.

Η Μόσχα από την πλευρά της προειδοποιεί ότι μια τέτοια κίνηση θα στείλει το πετρέλαιο στα 300 δολάρια ανά βαρέλι. Όπως μάλιστα προειδοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, η Ρωσια έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίποινα, σταματώντας την ροή φυσικού αερίου προς την Γερμανία και την ΕΕ.

ΠΗΓΗ : https://www.avgi.gr